zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

50 милиона за скъпи лекарства са отишли за бонуси на чиновници и ремонти



50 милиона за скъпи лекарства са отишли за бонуси на чиновници и ремонти

Евгений Желев е само единият от тримата проверявани бивши министри на здравеопазването.

Най-ощетени са онкоболните.

дневник.бг

... информационна система за осигуряване и контрол на скъпите медикаменти, обясни зам.-председателят на Сметната палата Валери Апостолов. Такава система все още не работи, напомни той.

При сегашната проверка палатата е установила, че през декември 2008 г. здравното министерство е платило авансово 2.1 млн. лв. за информационна система. По договор тя е трябвало да заработи до средата на 2009 г. Избраната фирма е била коректна и е имала желание да предаде в срок продукта, но се оказало, че здравното министерство е дало непълно техническо задание, обясни Олга Димитрова, ръководител на одитния екип.

Компанията е доставила хардуера и лицензите и сега министерството трябва да доизгради системата или да се откаже от нея. В заданието чиновниците не са предвидили и нуждите на лечебните заведения, които лекуват онкоболните, от компютри, софтуер, специален рентген и специални принтери, каза още Димитрова.

Отговорът на Министерството на здравеопазването на доклада на Сметната палата е следният - още в края на миналата година са предприети мерки за промяна в процедурата за осигуряване на медикаменти за лечение на онкологични заболявания, а от началото на 2011 г. министерството е прехвърлило част от лекарствата към здравната каса, за да стигат по-бързо до пациентите. Според МЗ тази година са предвидени 107 млн. лв. за нужните лекарства, което е с 10% повече в сравнение с 2010 г. От ведомството твърдят, че по време на управлението на ГЕРБ не са пренасочвани пари за заплати и други административни разходи.

"Намалението на бюджета за онкомедикаменти в края на 2009 г. беше резултат от неколкократно намаляване на бюджета на Министерството на здравеопазването с постановления на Министерския съвет", отговаря ведомството, но няма отговор на въпросите кога ще бъде изградена информационната система и дали ще бъде предложена законодателна промяна, която да забрани пари за лекарства да отиват за друго.

Според експертите от Сметната палата предвиденото за тази година прехвърляне на...

 
 
Още по темите:
лекарства    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.