zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

50 милиона за скъпи лекарства са отишли за бонуси на чиновници и ремонти



50 милиона за скъпи лекарства са отишли за бонуси на чиновници и ремонти

Евгений Желев е само единият от тримата проверявани бивши министри на здравеопазването.

Най-ощетени са онкоболните.

дневник.бг

Близо 50 млн. лв. от средствата, отпуснати от държавата за скъпи лекарства, са били отклонени от здравното министерство за заплати и ремонти. Това е установила Сметната палата при проверка на управлението на тези средства за четири години - от 2006 г. до края на 2009 г. Най-потърпевши са били онкоболните - докато чиновниците са си разпределяли бонуси, пациентите са чакали между 3 и 6 месеца за животоспасяващи медикаменти.

Резултатите от одита бяха представени вчера от председателя на палатата Валери Димитров, който подчерта, че няма нарушаване на закона при отклоняването на парите. В проверявания период са се сменили трима здравни министри - Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев. Всеки от тях е взимал от средствата, предназначени за скъпоструващи медикаменти, като най-голямата сума е през 2009 г. - 18 млн. лв. Тогава министри са Желев (БСП, до юли 2009 г.) и Нанев (ГЕРБ).

Освен това през същата година са останали неразплатени 31.4 млн. лв. към доставчици на лекарства и държавата им е плащала лихви. "Не са установени закононарушения, но има тежки хронични проблеми в здравното министерство. Неефективното управление на средствата за скъпоструващи лекарства води до много случаи на забавено или липсващо лечение", коментира Валери Димитров.

Законът позволява на здравното министерство да преразпределя разходите си от едно перо в друго. Обикновено търговете за скъпите лекарства се проточват, критериите за влизане в листите на чакащите пациенти непрекъснато се променят, което позволява в края на годината да останат неизползвани пари и нелекувани хора. Съвсем регламентирано средствата могат да бъдат пренасочени за бонуси или ремонти, за да не се връщат в бюджета, и това е правило министерството.

Като резултат всяка година е имало листи на чакащите за животоспасяващи медикаменти. Не са ясни и критериите за влизане и излизане от тези листи, казаха още от Сметната палата. Подобна проверка е правена и през 2005 г. и тогава са дадени препоръки да се изгради...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.