zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво предизвиква задържането на газове в черватаКакво предизвиква задържането на газове в червата

Подуването на корема е неприятно състояние, което обаче в повечето случаи може да се преодолее сравнително лесно.

здраве.bg

Газовете в червата са сред основните предпоставки за подуване на корема, те създават усещането за пълнота и предизвикват редица съпътстващи неразположения.

За нормално се смята съдържанието на 150 мл газове в червата, като честотата на изпускането им е различна при отделните хора. Тя се определя от начина на живот, от двигателната активност, но най-вече от вида и свойствата на консумираната храна.

Всеки ден здравият човек отделя между 0,5 и 2 литра газове, като за болестно състояние се смята отделянето на газове през ануса, надвишаващо 24 пъти в денонощието.

Кои са обаче основните причини за задържане на газове в червата?

1. Поглъщане на въздух и последващото му отделяне - около 2 до 3 мл въздух постъпват в човешкото тяло с всеки гълтателен акт. С дълбокото вдишване в стомаха попадат други 1 или 2 мл. Kонсумираната храна също съдържа въздух. Така на ден в организма попадат до 3 литра въздух, по-голямата част от който се извежда извън стомаха чрез уригване. Останалата преминава в червата, което предизвиква подуване и дискомфорт.

В голяма част от случаите невъзможността целият погълнат въздух да се изведе извън тялото през устата се дължи на обстоятелството, че е надвишен обемът на възможно погълнатия въздух или се е повишила честотата на гълтане.

2. Друга основна предпоставка за задържането на въздух в червата е консумацията на напитки, съдържащи значително количество въглероден двуокис (СО2). Такива са газираните напитки, съдържащият се в които въглероден двуокис се резорбира в тънките черва, а след това се излъчва от белия дроб.

3. Бактериалното разграждане на въглехидрати в дебелото черво е също причина за задържането на газове в червата. Какъв ще е обемът на газовете зависи от това какъв е видът на консумираната храна и какво е количеството на несмлените въглехидрати.

Ако налице са чести неразположения, които се явяват резултат от задържането на газове в червата, добре е да спазвате няколко прости правила:

-...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.