zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетитеЗдравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите

Осемгодишно изследване в САЩ стигна до извода, че сандвичът с бекон и нискомасленото мляко са еднакво (не)здравословни.

здраве.bg

... показатели, който изглежда е постигнал промяна, е т.нар. “лош” (LDL) холестерол, който може да доведе до заболявания на сърцето. Жените от контролната група са имали по-високи нива на “лош” холестерол, но не дотолкова, че да увеличат значително риска от инфаркт.

Като се остави настрана това, ползата за здравето на г-жа Лакур и другите, които са се “мъчили” да намалят приема на мазнини, се явява равен на нула. И не само затова, че са имали толкова рак на гърдата или дебелото черво и сърдечно-съдови проблеми, колкото и другите, но също така... дори не са отслабнали. Фактически теглото им си останало същото. (Трябва да отбележим обаче, че намаляването на талията и ханша не е било поставено за цел на изследването).

Д-р Мансън е сред тези, които предупреждават да не се чете между редовете на разочароващите резултати от изследването. “Тези резултати не предполагат, че хората получават карт-бланш да се тъпчат с мазнини, без да има негативен ефект върху здравето им”, настоява тя. С други думи: не изхвърляйте засега книгите си за здравословно хранене.

Част от проблема с изследването може да бъде фактът, че жените, които трябвало да намалят приема на мазнини до 20%, не са се справили особено добре. Всъщност, към шестата година, те са се “подхлъзнали” до 27% прием на мазнини. Контролната група била на 35% мазнини в началото на изследването и стигнала до 37% към края му. Разликата в приема на мазнини между двете групи не се оказала, в крайна сметка, толкова голяма, колкото се надявали учените.

Освен това съществува сложният проблем за “лошите мазнини” срещу “добрите мазнини”. Това е сфера от науката за здравословното хранене, която е била още в детството си, когато е започнало изследването, докато днес повечето експерти по хранене смятат, че това, което наистина трябва да избягваме са пържените и обработени храни, които са пълни с наситени и транс мазнини.

Мазнините от ядки, риба и зехтинът, ни казват сега диетолозите, могат дори да са полезни. Оттук идва и промотираната...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.