zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетитеЗдравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите

Осемгодишно изследване в САЩ стигна до извода, че сандвичът с бекон и нискомасленото мляко са еднакво (не)здравословни.

здраве.bg

... промотираната в последно време средиземноморска диета, която поощрява консумацията на този вид мазнини.

“Просто да се “превключи” на нискомаслени храни не означава, че ще донесе полза за здравето при повечето хора”, казва Марсия Стефаник, професор по медицина към изследователския център за превенция в Станфорд. “Не може да разчитате на нискомаслени заместители, за да постигнете някакъв ефект. Това, за което трябва да мислите, е какви мазнини ядете и за храните, които да бъдат част от диетата ви като зеленчуците например.”

В този момент повечето от нас вероятно са готови да разперят ръце в отчаяние. Ние харесвахме диетата на Аткинс – месото и сиренето са страхотни, картофите и пастата – ужасни – докато създателят й, Робърт Аткинс, не обърна кантара със 120-те си килограма. Изведнъж той се превърна в шарлатанин. После минахме през диетата Южен бряг (South Beach), диетата Tapeworm (в превод – тения; честно – Мария Калас със сигурност е яла паразити, за да отслабне) и диетата “фибри цял ден” (fibre-all-day diet). В края на краищата, всички тези диети бяха или развенчани или загубиха благоразположението на фенките си.

Дълго смятахме, че храненето с много фибри може да ни предпази от рак на дебелото черво. Грешно, казва най-новото изследване.

За някои витамини също се смяташе, че блокират рака. Грешно още веднъж.

Но със сигурност нищо не е толкова объркващо, колкото тази последна новина: всичко, което мислихме, че знаем за мазнините, май също е пълна глупост.

И какво да правим сега?

Д-р Питър Либи, професор в медицинския колеж на Харвард, има един разумно звучащ отговор. Той смята, че би трябвало да сме много по-разтревожени за количеството храна в чиниите ни, отколкото за това, коя хранителна група, витамини, протеини или мазнини присъстват в нея. “Нищо, казва той, не ни хипнотизира толкова много, колкото идеята, че каквото ядем (вместо колко ядем) непосредствено влияе на нашето здраве.”

С други думи, когато седнете да вечеряте довечера...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.