zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създават отворена база данни за народната медицина по света



Създават отворена база данни за народната медицина по света

16 декември 2010, здраве.bg

Световната здравна организация (СЗО) за първи път разработи класификация м областта на народната медицина, която ще стане основа за обективна оценка на нейните преимущества. Проектът има за основна цел да бъде създадена база от данни – терминология, начини за диагностика и третиране на състоянията, се съобщава в бюлетина на СЗО.

„Ние признаваме фактът, че използването на народната медицина е широко разпространено. За много хора в западната част на Тихия океан, Югоизточна Азия, Африка и Латинска Америка, народната медицина е основния източник на медицинска помощ“, казва Мари-Пол Кини, помощник на генералния секретар по иновациите, информацията, фактическите данни и научните изследвания, „В останалата част на света, и особено в Европа и Северна Америка, се увеличава използването на лекарства на растителна основа, акупунктурата и другите практики от народната медицина. Но отсъстват методи за класифициране и единни термини“.

Международната класификация в областта на народната медицина ще бъде интерактивна платформа, която ще позволява през интернет да се ползва и допълва базата от термини и понятия, използвани в народната медицина.

„Някои страни са създали свои национални стандарти за класифициране, но международната платформа ще позволи за първи път съгласуването на данни за клиничното, епидемиологично и статистическо използване. Тази информация ще бъде необходима и за лекарите, изследователите и хората, определящи политиката в областта на медицината да следят достоверна информация за безопасността, ефективността, изследванията и тенденциите в народната медицина“, допълва д-р Кини.

Първоначално класификацията ще бъде фокусирана върху практическите методи на народната медицина в Китай, Япония и Република Корея, които без съмнение имат дълга традиция , а и са все по-разпространени и в останалата част на света.(а)

повече за алтернативната медицина

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.