zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тъмната страна на... здравето



Тъмната страна на... здравето

Как в началото на 21 век здравето се обърна срещу човека.

9 декември 2010, здраве.bg

През последните години идеята за здраве се изопачи в нова насока. Сега здравето означава далеч повече от липсата на заболяване или постигането на позитивно състояние на разцвет на духа и тялото, твърдят Джонатан Метцъл и Анна Къркланд – автори на книгата „Срещу здравето: как здравето се превърна в новия морал“ (Against Health: How Health Became the New Morality).

В днешно време, пишат те, думата здраве вече представлява и идеологичeско и комерсиално средство, което се използва в речника ни за оценка на морала, за създаване на нови предразсъдъци, за продажба на продукти или дори за изключването на цели групи хора от дадено общество.

Здравето се е превърнало в мощна индустрия, чиито намерения и цели се определят от бизнес интереси, днес по-силни от всякога – от измислянето и продаването на нови медикаменти до „създаването“ на нови заболявания.

Идеологическата и морална функция на здравето се разпростира вече и на индивидуално равнище, според Метцъл и Къркланд. Затова когато срещнем някой да пуши, по навик ще кажем: „Пушенето е вредно за вашето здраве”, но ще имаме предвид: „Вие сте лош човек, защото пушете”. Подобно ще се държим с някой, който видимо страда от наднормено тегло: „Затлъстяването е вредно за вашето здраве”, означавайки: „Ние не можем да вземем на работа човек, който изглежда по подобен начин”.

Здравето се е превърнало в средство за раздаване на квалификации и поставяне на етикети: „Представете си, че даден пациент дискутира резултати от определено изследване със своя лекар, свързани с костната плътност, холестерола или кръвното налягане. Обичайната презумпция е, че пациентът е болен и му биват лепвани етикети като остеопения или предиабет, които носят не само стрес, но в много случаи карат пациента да се срамува от собственото си състояние“.

Споделянето на скептицизма между лекаря и пациента може да бъде полезно в премахването на съмнението около това, което може да бъде срамно и стряскащо за едни. Това е процес, в който трябва да участват...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.