zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

LDL холестерола: само той е наистина вреден!LDL холестерола: само той е наистина вреден!

Числото, което следва да помним: до 3,5.

1 декември 2010, здраве.bg

Холестеролът представлява субстанция, наподобяваща восък или мазнина, която се произвежда основно в черния дроб и само в незначителни количества - от други клетки в човешкото тяло. Въпреки че в медийното пространство толкова много се тиражира максимата, че холестеролът и мазнините са вредни, човешкото тяло всъщност се нуждае от тях почти толкова, колкото се нуждае от въздух и вода – т.е. без тях животът е немислим!

Има няколко вида хранителни мазнини и САМО НЯКОИ от тях повлияват неблагоприятно нивата на холестерола в кръвта. Освен това, ако се навлезе в малко повече подробности, които обаче са наистина важни и необходими, тялото съдържа различни видове холестерол – така наречените добър и лош – съответно HDL и LDL.

Липопротеини

Според последните изследвания, човешкото тяло, най-вече чрез черния дроб, произвежда около 75% от холестерола, намиращ се в кръвта – а тя прави възможно транспортирането му до клетките. Но тъй като холестеролът е по природа подобен на мазнините, той не може да се разтваря във вода или съответно в кръв. Тялото преодолява тази пречка, като произвежда специални „транспортни“ молекули, наречени липопротеини, които разнасят холестерола и мазнините чрез кръвообращението.

LDL

LDL е абревиатура на вид специализирани липопротеини, наречени липопротеини с ниска плътност (Low-Density Lipoproteins). Те свързват по-голямата част от холестерола в кръвта, така че увеличението на нивата на холестерол води и до увеличението на LDL. Когато нивото на LDL в кръвта е прекалено високо, носеният от него холестерол се отлага по стените на кръвоносните съдове. Това е причината LDL-холестеролът да се нарича „лош” холестерол.

HDL

Останалата част от холестерола в кръвта се свърза с друг вид липопротеини, наречени липопротеини с висока плътност или HDL (High-Density Lipoproteins). HDL съставлява само около 25% общия холестерол в тялото. Функцията на HDL е транспортирането на холестерол до черния дроб, където той се разгражда и елиминира...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.