zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за ваксините



5 мита за ваксините

За и срещу ваксините е тежък и твърде общ спор, в който падат и невинни жертви.

здраве.bg

... в момента, е препоръчително децата да се ваксинират срещу най-много 14 заболявания в двегодишен период.

Мит 3: Ваксините срещу дребна шарка, заушка и рубеола предизвикват аутизъм

Началото на това твърдение е поставено през 1998 г., когато е публикувано едно изследване на д-р Андрю Уийкфилд. То обаче обхваща само 12 деца, 8 от които с родители, вярващи, че поведенческите проблеми на децата им се дължат на ваксини. Изследването успява да предизвика широк отзвук в САЩ и вследствие на това ваксинациите започнали да намаляват с огромна скорост. По-късно през същата година обаче редакторите на списанието официално анулират изданието, цитирайки доказателства, че публикуваната информация е била погрешна.

Много други изследвания преди това, а в годините след 1998, доказват, че няма връзка между аутизма и посочените в него ваксини. Едно от най-мащабните и дългосрочни изследвания - от 2002 г. - проследява развитието на 537 000 деца и установява, че честотата на срещането на аутизма е еднакво и сред ваксинираните, и сред неваксинираните. След много анализи и обсъждания Световната здравна организация прави същото заключение – ваксините срещу дребна шарка, заушки и рубеола не водят до повишаване на риска от аутизъм.

Мит 4: Ваксините не са 100% безопасни

Това е по принцип вярно, но и вървенето по улицата не е 100% безопасно. Което обаче не спира пешеходците. Почти всички ваксини са в инжекционна форма и съответно могат да предизвикат временна болка, зачервяване и чувствителност в зоната на поставяне. Други редки странични ефекти са температура, постоянен плач и алергични реакции. Дори още по-рядко срещани са наистина сериозните оплаквания. Например старата вече неизползвана ваксина срещу ротавирус се е свързвала с леко покачване на опасен проблем, свързан с блокиране на червата. Между 1998 и 1999 г. в САЩ тази ваксина е била направена на 1 милион деца. От тях при около сто е наблюдаван този проблем, а смъртният случай е само един.

Намираме за безсмислено...

 
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.