zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за ваксините



5 мита за ваксините

За и срещу ваксините е тежък и твърде общ спор, в който падат и невинни жертви.

здраве.bg

Броят на децата в световен мащаб, които миналата година са имунизирани според предписанията, е намалял с 3,5%, показва статистика на Световната здравна организация. В много случаи рутинната ваксинация се пропуска поради незнание или неадекватни грижи. Но някои родители умишлено избягват да ваксинират децата си. Една от причините за това недоказани твърдения и слухове, разпространявани и в Мрежата, според които ваксините могат да доведат до хронични заболявания. Особено много в последно време са публикациите, че ваксините водят до аутизъм.

Предлагаме ви пет, по наше мнение най-разпространени мита за ваксините, и истината, която се крие зад тях - според най-новите изследвания:

Мит 1: Ваксините не са задължителни, защото част от заболяванията вече са изчезнали

Единственото заболяване, което е било наистина унищожено изцяло, е едрата шарка. Всяко друго е само ограничено, но все още представлява потенциална опасност. Някои - като магарешката кашлица и дребната шарка - продължават да имат опасни пикове в различни части на света. Други - като детския паралич - възникват главно в по-изостаналите страни, но могат лесно да бъдат пренесени заради все по-нарастващия брой международни пътувания.

Мит 2: На децата се правят прекалено много имунизации прекалено рано

Ваксините са нищожно предизвикателство в сравнение с това, с което имунната система на децата обикновено срещат и преживява всеки ден. Техният организъм, чийто имунитет тепърва се изгражда, трябва да се справя с редица микроорганизми върху кожата, носа, гърлото и червата, във водата, храната и въздуха.

Имунолозите в Университета на Калифорния в Сан Диего са изследвали броя имунологични предизвикателства, на които човек може да отговори по едно и също време. След като са взети предвид различните съставки във ваксините, включително бактериалните протеини и полизахариди и вирусните протеини, е било изчислено, че малките деца могат безопасно да реагират на до 100 000 ваксини наведнъж. Спорeд предписанията...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.