zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за ваксините



5 мита за ваксините

За и срещу ваксините е тежък и твърде общ спор, в който падат и невинни жертви.

здраве.bg

... за безсмислено да се присъединяваме към спора - безопасни или не. Най-малкото заради аксиомата, която никой разумен човек не може да оспори - разликата между лекарството и отровата нерядко е само една крачка - дозата! А иначе сме съгласни - както и повечето неща в живота, и ваксините не са съвършени. И сигурно един ден някои от тях ще престанат да се използват, а други ще бъдат заместени от по-качествени. Историята на развитието им показва именно това.

Но пък не виждаме как разумният човек би отрекъл - пропускането на ваксинациите може да донесе много сериозен риск. Например най-широко разпространената причина за тежката диария – ротавирус - убива 20 до 100 деца всяка година на територията на САЩ и води до хоспитализирането на 55 до 100 хиляди. В световен план 3 милиона деца умират годишно от ротавирус.

Мит 5: Ваксините не работят

Тъй като някои от ваксините съществуват от около 50 години, повечето по-млади родители на практика не са се сблъсквали в живота си със съответните заболявания. Но ваксините все още работят и драстичният спад на заболеваемостта се дължи основно на тях.

Например преди ваксината срещу дребна шарка да стане масова през 1963 г. почти всеки човек е прекарвал заболяването преди да навърши 15-годишна възраст. Само в САЩ на година тя е убивала средно по 500 души, най-вече деца. След въвеждането на ваксината случаите на дребна шарка там са стигнали до 37 през 2004 г. Но през 2008 г. тази бройка се е увеличила до 130, като много от пациентите не са били ваксинирани. В Англия и Уелс подобно избягване на ваксинациите е причинило скок в регистрираните случаи на дребна шарка от 56 през 1998 г до 1348 през 2008 г. Заради трайността на тенденцията днес дребната шарка вече официално се счита за завърнало се ендемично заболяване.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.