zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво се случва с храната



Какво се случва с храната

Приеманата храна може да бъде правилно и пълноценно преработена само при наличието на необходимите за това ензими.

Балансът на ензими в тялото е определящ за пълноценното й усвояване.

18 ноември 2010, здраве.bg

... вещества попадат в кръвообращението.

Несмлените и неусвоени хранителни вещества и вода се изхвърлят навън под формата на фекални маси, оформени в дебелото черво. В процесите на храносмилане играят първостепенна роля панкреасът, черният дроб и жлъчният мехур.

Функции на храносмилателните ензими

Основните места на действие на храносмилателните ензими са устната кухина, стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва. Те се произвеждат и секретират от слюнчените жлези, стомашните жлези, панкреаса и жлезите в тънките черва.

В устната кухина слюнчените жлези произвеждат алфа-амилаза, която е първото ниво в разграждането на въглехидратите. Амилазата смила сложните въглехидрати до по-прости захари, които обаче все още не са годни за усвояване.

Ензимите, които се секретират в стомаха (стомашни ензими), заедно с амилазата от слюнката влизат в състава на стомашните сокове. Пепсинът (от групата на пептидазите) е основният стомашен ензим, който разгражда белтъчините на по-малки пептидни молекули. Желатиназата в стомашния сок смила тип 1 и тип 5 желатин и тип 4 и 5 колаген - протеогликани в месото. Друг ензим е стомашната амилаза, която подобно на слюнчената разгражда въглехидратите, но има второстепенно значение. Стомашната липаза започва разграждането на мазнини в стомаха и по-специално на трибутирин – мазнина в кравето масло.

Панкреасът е основната храносмилателна жлеза в човешкото тяло. Той секретира голям брой храносмилателни ензими, сред които са:

- Трипсин, химотрипсин – подобно на пепсина в стомаха участват в разграждането на белтъчините от храната.
- Карбоксипептидаза – разграждат пептидите (съставни части на белтъчините) до отделни аминокиселини.
- Еластази – ензими, които смилат белтъка еластин и някои други белтъчини.
- Нуклеази – разграждат нуклеиновите киселини.
- Панкреатична амилаза – участва в разграждането на нишестето, гликогена и други въглехидрати, но не и на целулозата.
- Чревни три- и дизахаридази – ензими, които разграждат три-...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.