zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрасттаКак да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

След като отпразнувате няколко кръгли годишнини, вероятно започвате да се притеснявате повече от появяващите се бръчки по лицето, отколкото за по-невидимите части от тялото, като сърцето например. Но според последните изследвания, през всяко десетилетие от живота си сме изправени пред малко или повече различни здравословни въпроси, за които е добре да мисли навреме. Трябва да сме внимателни, защото не бива да очакваме нашия личен лекар да забележи всички потенциалните рискове.

30-те: Бъдете разумни от рано!

Знаете, че недоядените от детето сандвич и картофки не са сред здравословните за сърцето храни. Същото се отнася за тортите, снаксовете и всички останали пълни с мазнини (запушващи артериите храни!).

Но най-големият риск за сърцето обикновено се намира в главата, а не в чинията. Хората през 30-те години от живота си често смятат, че са още твърде млади, за да имат сърдечни проблеми. Въпреки че статистиката не сочи така. Поне 60% от хората под 40-годишна възраст имат поне един рисков фактор в живота си – пушене, повишен холестерол или излишни килограми – което утроява! риска от проблеми със сърцето. За да понижите тази опасност, трябва редовно да си правите пълна кръвна картина и изследване за нивата на холестерола (HDL, LDL и триглицериди). Поне 20% от хората на тази възраст, оказва се, никога не са си правили тест за холестерола.

Добрата новина: Все още имате много време да се погрижите за здравето си преди да влезете във високорискова възраст. Запазете си час при лекаря за профилактичен тест и започнете да се грижите повече за себе си – спрете цигарите, ако се налага, отслабнете, хранете се правилно, спортувайте.

За жените над 35 години, с висок холестерол, нестабилно високо кръвно налягане или пушачки, е добре да спрат оралните контрацептиви - те (и най-вече по-старите видове, в които има големи дози естроген) увеличават рисковите фактори за сърдечни заболявания и повишават вероятността от съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. Новите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.