zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

След като отпразнувате няколко кръгли годишнини, вероятно започвате да се притеснявате повече от появяващите се бръчки по лицето, отколкото за по-невидимите части от тялото, като сърцето например. Но според последните изследвания, през всяко десетилетие от живота си сме изправени пред малко или повече различни здравословни въпроси, за които е добре да мисли навреме. Трябва да сме внимателни, защото не бива да очакваме нашия личен лекар да забележи всички потенциалните рискове.

30-те: Бъдете разумни от рано!

Знаете, че недоядените от детето сандвич и картофки не са сред здравословните за сърцето храни. Същото се отнася за тортите, снаксовете и всички останали пълни с мазнини (запушващи артериите храни!).

Но най-големият риск за сърцето обикновено се намира в главата, а не в чинията. Хората през 30-те години от живота си често смятат, че са още твърде млади, за да имат сърдечни проблеми. Въпреки че статистиката не сочи така. Поне 60% от хората под 40-годишна възраст имат поне един рисков фактор в живота си – пушене, повишен холестерол или излишни килограми – което утроява! риска от проблеми със сърцето. За да понижите тази опасност, трябва редовно да си правите пълна кръвна картина и изследване за нивата на холестерола (HDL, LDL и триглицериди). Поне 20% от хората на тази възраст, оказва се, никога не са си правили тест за холестерола.

Добрата новина: Все още имате много време да се погрижите за здравето си преди да влезете във високорискова възраст. Запазете си час при лекаря за профилактичен тест и започнете да се грижите повече за себе си – спрете цигарите, ако се налага, отслабнете, хранете се правилно, спортувайте.

За жените над 35 години, с висок холестерол, нестабилно високо кръвно налягане или пушачки, е добре да спрат оралните контрацептиви - те (и най-вече по-старите видове, в които има големи дози естроген) увеличават рисковите фактори за сърдечни заболявания и повишават вероятността от съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. Новите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.