zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим сърцето си независимо от възрастта



Как да пазим сърцето си независимо от възрастта

Скритите рискове и съвети за всяко десетилетие.

здраве.bg

... които съответно също повишават риска. Затова: съхранете приятелствата си, намерете някаква дейност, която да ви среща с повече хораи да ви носи удоволствие.

- Предиабет. Повишените нива на глюкозата в кръвта - по-високи от нормалните, но не достатъчно високи, за да предизвикат диабет – могат да доведат до големи рискове за здравето. Вече се предлагат тестове, които ще покажат евентуалното наличие на предиабет. Ако се окажете в рисковата група, започнете да правите повече упражнения и променете хранителните си навици, като намалите най-вече преработените храни, захарните изделия и съдържащите скорбяла продукти.

- Пропусната диагноза. Един плашещ и често срещан сценарий: жена в 50-те се оплаква на лекаря си от постоянна болка в гърдите. Но докато изследванията не покажат значителни блокажи, лекарят смята, че няма нищо нередно. А в действителност почти 50% от жените с анормални резултати имат микросъдова коронарна дисфункция, при която най-малките артерии на сърцето не се разширяват правилно и ограничават кръвния поток. Това може да повиши с 2,5% на година! риска от внезапна сърдечна смърт, сърдечна недостатъчност или други сериозни проблеми. Лекарят ви може да обърка симптомите с тези на киселини в стомаха или тревожност, особено ако първоначалните тестове са близо до границата на нормата. Затова настоявайте да ви се направят пълни изследвания.

Едно съвсем ново изследване е установило, че здравите жени на възраст над 60 могат да понижат допълнително риска от сърдечна недостатъчност, като пият понижаващ холестерола медикамент, дори когато холестеролът им е в норма. Това, разбира се, трябва да е консултирано и назначено от специалист, но показва, че е добре да следите напредъка в науката (заедно с това да спазвате здравословна за сърцето диета и да правите упражнения, разбира се).

Списък за проверка

- редовни пълни прегледи – веднъж на всеки две години или по-често, ако имате няколко рискови фактора;
- повтаряйте “оценката за глобалния риск” всеки...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.