zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Роди се дете от замразен преди 20 години ембрион



Роди се дете от замразен преди 20 години ембрион

12 октомври 2010, здраве.bg

Поставен е нов рекорд по продължителност на съхранението на замразен човешки ембрион, от който се ражда дете. Срокът вече е 20 години, докато предишното най-добро постижение е фиксирано през 2006 г. и е 13 години, съобщи Ройтерс.

На 11 октомври в американския щат Вирджиния се е родило дете от един от петте ембриона, замразени през 1990 г. Тогава яйцеклетките са били поставени в хладилна камера седмица след оплождането им. Към момента на замразяването им те вече са представлявали клетки, съдържащи пълен набор от хромозоми на майката и бащата. Когато камерата е била отворена, 19 години и 7 месеца по-късно, две от оплодените яйцеклетки са били живи. Една от тях е била присадена в 42-годишна жена през август 2009 г., а преди дни тя е родила здраво момче с тегло 3150 г. Любопитен факт е, че новороденото има брат, роден преди 20 години от ембрион на същата двойка, който обаче не е бил замразяван.

По мнение на някои специалисти с наличната в момента технология срокът на успешно съхраняване на ембриони може спокойно да достигне 40 години. Някои държави вече променят своето законодателство, за да разрешат подобен срок. Например Великобритания прие закон, според който такъв биоматериал може да се съхранява до 55 години.

Противниците на новите правила смятат, че по този начин се нарушава естественият природен механизъм за смяна на поколенията, защото ще бъде възможно жена да ражда дете, заченато дълго преди нейното собствено раждане.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.