zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 причини защо и въглехидратите могат да помагат за отслабване



8 причини защо и въглехидратите могат да помагат за отслабване

Една малко известна тайна за сваляне на килограми, свързана с неразтворимите фибри.

здраве.bg

Опитвате се да отслабнете? Включете в хранителния си режим и правилния вид въглехидрати – това е тайната за отслабване и поддържане на новата фигура завинаги.

Когато говорим за правилния вид въглехидрати, имаме предвид най-вече тези, съдържащи се в неразтворимите фибри. Стотици представителни изследвания сочат, че по този начин се яде по-малко, изгарят се повече калории, човек се чувства по-енергичен, а освен това такава диета намалява въздействието на стреса и понижава холестерола.

Звучи твърде хубаво, за да е истина? Предлагаме ви цели осем, базирани на доказателства, причини, поради които трябва да върнете въглехидратите в хранителния си режим.

1. Приемът на достатъчно въглехидрати има пряко отношение към стройната фигура

Скорошно изследване е доказало, че най-слаби хора са тези, които ядат най-много въглехидрати, и обратното - най-пълните ядат най-малко въглехидрати. Изследователите заключават, че шансовете да отслабнете и да останете със стройна фигура са най-добри, когато 64% от общите дневни калории са получени от въглехидрати, или иначе казано 361 г. Това се равнява на няколко пълнени печени картофа (нещо, което вероятно сте избягвали да ядете, спазвайки други диети).

Повечето нисковъглехидратни диети ограничават въглехидратите до по-малко от 30% от общото количество дневни калории, а понякога и под 30 г на ден.

2. Въглехидратите засищат

Много храни, пълни с въглехидрати, действат като потискат силно апетита. Те са дори по-засищащи от протеините и мазнините. Въглехидратите, които се съдържат в неразтворимите фибри, засищат, защото се храносмилат по-бавно от другите видове храна, като по този начин ускоряват появата на усещане за ситост и в корема, и в мозъка.

Проучване, извършено в Университета на Съри във Великобритания, е установило, че консумирането на неразтворими фибри е карало участниците в изследването да консумират 10% по-малко калории (което са средно 150-200 калории) на следващия ден - защото са се чувствали по-малко...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.