zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцезащитната козметика: по-високият SPF често подвежда



Слънцезащитната козметика: по-високият SPF често подвежда

Плюсовете и минусите на слънцезащитните кремове с висок слънцезащитен фактор.

здраве.bg

... изявление една от американските фирми, произвеждащи слънцезащитна козметика например отбелязва, че, тъй като повечето хората използват много по-малко слънцезащитен крем, отколкото е препоръчително, продуктите с висок SPF фактор предлагат по-добра защита, а дългогодишното използване на продукти с висок SPF допринася за здравето на кожата в по-късен етап от живота. Според казаното в това изявление “Въпреки че разликата в процента блокирана ултравиолетова радиация между SPF 55 и SPF 100+ е по-малко от 1%, използването на SPF 100 може да доведе до много по-малка увреда от слънцето в дългосрочен план”.

А UVA лъчите?

Създаването на слънцезащитен крем, който адекватно предпазва кожата от UVA лъчите е по-трудно. UVA излъчването прониква по-дълбоко в кожата, като допринася за ускорената поява на бръчки и покачва риска от рак на кожата. Почти всички (95%) от UV излъчванията, на които сме изложени, са именно UVA излъчвания.

Много от слънцезащитните кремове с висок SPF фактор използват филтри, които спират UVA лъчите, което обаче не бива да се счита за достатъчна защита. Това се дължи на факта, че UVA филтрите по правило се разпадат бързо и изгубват ефективността си на слънце, освен ако не са допълнително стабилизирани. Процесът по това стабилизиране се смята за най-сложният при производството на слънцезащитен крем. Затова и качествени слънцезащитни средства по правило не е приоритет на масовите козметични компании.

Но всички дерматолози са единодушни, че и най-добрите слънцезащитни кремове трябва да бъдат правилно използвани, за да ни свършат работа. Най-добрият начин да се уверите, че сте оптимално защитени, е да спазвате точно инструкциите за употреба, изписани задължително върху опаковката. Независимо дали изберете да използвате слънцезащитен крем с висок SPF фактор или такъв с по-нисък, технологията на неговото изработване всъщност е от истинско значение. Например има кремове с максимално висок SPF, които обаче са ефективни само 2-3 часа и то ако...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.