zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцезащитната козметика: по-високият SPF често подвежда



Слънцезащитната козметика: по-високият SPF често подвежда

Плюсовете и минусите на слънцезащитните кремове с висок слънцезащитен фактор.

здраве.bg

Ако сте обръщали внимание наскоро, вероятно сте забелязали, че на пазара има тенденция да се предлагат слънцезащитни продукти с все по-висок защитен фактор (SPF). Само преди няколко години беше много трудно да се намери слънцезащитен крем с фактор по-висок от 45. Днес вече тенденцията е различна. В някои страни дори се анонсират продукти с SPF 100+.

Но наистина ли един слънцезащитен крем с SPF 100+ (или 90+) е толкова по-добър от такъв с фактор 15?

SPF 100: Два пъти по-добър ли е от SPF 50?

SPF факторът се отнася до способността на един слънцезащитен крем да блокира ултравиолетовите лъчи В (UVB), които причиняват слънчевите изгаряния, но не и UVA лъчите, които основно причиняват дълбоките кожни увреждания. И UVA, и UVB лъчите допринасят за повишения риск от рак на кожата.

SPF факторът отразява колко по-дълъг е периодът от време, за което човек би изгорял на слънце, ако не си е сложил слънцезащитен крем спрямо времето, за което би се случило изгарянето при използване на такъв крем.

SPF по правило е фактор, който не е разбираем за потребителя. Поне като число. Защото е съвсем логично някой да си помисли, че SPF 30 е два пъти по-добър от SPF 15, но всъщност това съвсем няма да бъде вярно. Защото крем с фактор 15 блокира около 94% от UVB лъчите, продукт с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а такъв с фактор 45 блокира само с още 1% повече, а нито един продукт не предлага 100% защита!

Много дерматолози са на мнение, че крем с SPF 15 е подходящ за повечето хора, ако бъде използван правилно. Но въпреки това дори те често препоръчват SPF 30, защото много малко хора нанасят продукта толкова обилно или толкова често, колкото е посочено на опаковката. Според широко разпространеното сред специалистите мнение разликата в защитата от слънчево изгаряне между кремовете със средно висок и висок SPF фактор не е особено голяма, но продуктите с по-висок SPF фактор могат да защитят по-добре кожата от дълготрайни увреди и рак на кожата.

В специално писмено...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.