zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Макробиотичната диета - дзен-философията в храненето



Макробиотичната диета - дзен-философията в храненето

здраве.bg

... благонадеждна. Експертите одобряват внимателно планираните и следени диети през всички етапи от цикъла на живота, включително през бременността, кърмачеството, детството и юношеството.

Макробиотичната диета е с ниско съдържание на мазнини и с високо на фибри. Заради всички соеви продукти, е богата и на фитоестрогени, които могат да понижат риска от свързани с естрогена ракови образувания като рака на гърдата. Няма научно доказателство, че макробиотичната диета понижава риска от рак на гърдата, но една диета с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и растителни продукти с фитохимикали може да осигури известна защита срещу заболяване.

Експертите одобряват фокуса върху здравословните храни, които са с ниско съдържание на мазнини и с високо – на фибри, но смятат, че са възможни известни хранителни дефицити. По-конкретно става въпрос за витамините D и B12, желязото, протеините и калцият. Когато изключвате групи храни, това може да създаде дефицити и да засегне здравето ви. Съветът на специалистите е да се помисли първо за питателността на приеманата храна преди да се балансират ин и ян.

Храна за размисъл

Макробиотичната диета се фокусира върху храни, които типично липсват в западната диети. Яденето на повече натурални храни, цели зърна, зеленчуци и бобени култури може да е от полза за повечето хора. Възприемането на диетата обаче може да се окаже много по-трудно, защото обикновено изисква наистина големи промени в начина на живот.

Ако решите да опитате макробиотичната диета, започнете бавно. Първо приемете само няколко идеи - като например да ядете по-малко преработени храни. След това прибавете целите зърна и така нататък.

Възприемането на макробиотичната диета изисква силна отдаденост и посветеност на стила на живот, което е много повече от един обикновен диетичен план.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.