zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Макробиотичната диета - дзен-философията в храненето



Макробиотичната диета - дзен-философията в храненето

здраве.bg

Макробиотичната диета не е просто хранителен режим. Тя е начин на живот. Ако ви блазни идеята да се храните, спазвайки натурална, органична, основаваща се на растения диета (с малко риба) и възприемате наподобяващата Дзен духовност и в живота, и в избора си на храна, тогава макробиотичната диета може би е за вас.

Произлизаща от Япония, макробиотичната диета се базира на принципи, които комбинират Дзен-будизма и западните вегетариански диети. Тя е нещо много повече от списък с препоръчителни храни, защото се базира на духа, който се издига отвъд начина на живот, начина на мислене и диетичните практики. Думата “макробиотичен” произлиза от гръцки и означава “дълъг живот” или “велик живот”.

Какво представлява

Режимът на макробиотичната диета подкрепя източната философия за балансирането на храните с цел постигане на баланс между ин и ян. За да постигнете този баланс, храните се групират по двойки въз основата на това колко са кисели, остри, солени, сладки или горчиви.

Ин храните са студени, сладки и пасивни, докато ян храните са горещи, солени и агресивни. Някои храни са забранени, защото съдържат токсини или са твърде отдалечени от идеята за Дзен-баланса.

Ранните версии на макробиотичната диета включвали няколко етапа, които прогресивно ставали по-ограничителни и завършвали с диета от кафяв ориз и вода – което се смятало за най-крайния етап на баланс между ин и ян. Днес американизираната версия представлява изменен вегетариански хранителен план.

Въпреки че не е научно доказано, една макробиотична диета от полезни, питателни храни може да ви предпази от рак и други хронични заболявания.

Практикуващите макробиотичната диета предпочитат местно отгледана натурална храна, приготвена и изядена по традиционен начин – печена, варена или на пара. Много зърнени храни, зеленчуци, бобени култури, ферментирала соя и супи – към които се добавят малки количества риба, ядки, семена и плодове – са основата на менюто в тази диета. Други естествени продукти могат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.