zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Макробиотичната диета - дзен-философията в храненетоМакробиотичната диета - дзен-философията в храненето

здраве.bg

Макробиотичната диета не е просто хранителен режим. Тя е начин на живот. Ако ви блазни идеята да се храните, спазвайки натурална, органична, основаваща се на растения диета (с малко риба) и възприемате наподобяващата Дзен духовност и в живота, и в избора си на храна, тогава макробиотичната диета може би е за вас.

Произлизаща от Япония, макробиотичната диета се базира на принципи, които комбинират Дзен-будизма и западните вегетариански диети. Тя е нещо много повече от списък с препоръчителни храни, защото се базира на духа, който се издига отвъд начина на живот, начина на мислене и диетичните практики. Думата “макробиотичен” произлиза от гръцки и означава “дълъг живот” или “велик живот”.

Какво представлява

Режимът на макробиотичната диета подкрепя източната философия за балансирането на храните с цел постигане на баланс между ин и ян. За да постигнете този баланс, храните се групират по двойки въз основата на това колко са кисели, остри, солени, сладки или горчиви.

Ин храните са студени, сладки и пасивни, докато ян храните са горещи, солени и агресивни. Някои храни са забранени, защото съдържат токсини или са твърде отдалечени от идеята за Дзен-баланса.

Ранните версии на макробиотичната диета включвали няколко етапа, които прогресивно ставали по-ограничителни и завършвали с диета от кафяв ориз и вода – което се смятало за най-крайния етап на баланс между ин и ян. Днес американизираната версия представлява изменен вегетариански хранителен план.

Въпреки че не е научно доказано, една макробиотична диета от полезни, питателни храни може да ви предпази от рак и други хронични заболявания.

Практикуващите макробиотичната диета предпочитат местно отгледана натурална храна, приготвена и изядена по традиционен начин – печена, варена или на пара. Много зърнени храни, зеленчуци, бобени култури, ферментирала соя и супи – към които се добавят малки количества риба, ядки, семена и плодове – са основата на менюто в тази диета. Други естествени продукти могат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.