zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детокс: да пречистим тялото си по естествен начин



Детокс: да пречистим тялото си по естествен начин

Зеленчуците са основен източник на антиоксиданти.

Детоксикацията става все по-актуална, и има защо.

здраве.bg

Детоксикацията, т.е. прочистването на организма от натрупаните в него отровни вещества (токсини), е тема, особено модерна през пролетта. Въпреки че някои от т.нар. детоксикиращи продукти съдържат билки и други хранителни съставки за подпомагане на черния дроб, повечето от тях са съставени от почти същите фибри и разслабителни средства, с които се пречиства дебелото черво. Обикновено се препоръчва да се ползват около месец, за да постигнат желания ефект.

Но има и друг възможен подход - вместо да прекараме цял месец в опити да изхвърлим токсините от тялото си, натрупали се заради собственото ни безгрижие, може да взимаме всекидневни мерки, с които да подпомагаме черния си дроб, червата, бъбреците, кожата, белите дробове, т.е. органите, участващи в естествените детоксикиращи системи на тялото. Те непрестанно неутрализират и унищожават токсините и отпадъчните продукти от нормалния метаболизъм.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще поддържат тялото ни винаги във форма:

1. Повече антиоксиданти

Добър избор като за начало са храни, богати на глутатион пероксидаза (GPx) - антиоксидантен ензим, който се съдържа в почти всички плодове и зеленчуци. Щом достигне клетките на тялото, той става един от най-мощните прочисващи свободните радикали агенти.

Този антиоксидант е много ефективен срещу токсини като пестицидите, тежките метали и разтворителите, като ги превръща във водно-разтворими форми, които могат да бъдат отделени през бъбреците.

Високи нива на глутатион има често в белите дробове, където той се бори с токсините в тютюневия дим, смога и другите преносими по въздуха замърсители. Висока концентрация обикновено има и в черния дроб.

Суровите плодове и зеленчуци са чудесни източници на GPx, особено авокадото и аспержите, също така в повечето кръстоцветни зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле). Те съдържат GPx и много цистеин - аминокиселина, която се използва от черния дроб за синтезиране на глутатиона.

2. Повече фибри

Храните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.