zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 храни, които се борят с възпаленията



10 храни, които се борят с възпаленията

Наистина има храни, които успяват да се борят с огнищата на възпаления в организма ни.

здраве.bg

... съдържание на наситени мазнини.
6. Червени боровинки

Лабораторни изследвания показват, че червените боровинки възпрепятстват растежа и разпространението на рака на гърдата, на дебелото черво и на простатата. Изследователите смятат, че един от защитните механизми е именно противовъзпалителното действие на тези, пълни е антиоксиданти, червени плодове. Също така е известно, че те понижават степента на окисляване на нивата на LDL “лошия” холестерол.

Поправка в диетата: Поръсете сушени червени боровинки върху зелената салата или в купичката с овесени ядки.

7. Череши

Проведените проучвания сочат, че черешите понижават някои кръвни възпалителни маркери и облекчават симптомите на артрит. Причина за това според авторите на изследванията са антоцианините – съставки, на които този плод дължи наситения си червен цвят.

Поправка в диетата: Насладете се на десерта или закуската с пресни череши (през сезона им) или на сушени - през останалото време от годината.

8. Грозде

Антиоксидантът ресвератрол, съдържащ се в ципата на гроздето (и в червеното вино), също доказано се бори с възпаленията. Сокът от грозде и червеното вино в умерени количества – до 1-2 чаши дневно понижава възпалителните маркери в кръвта – това сочат резултатите от изследване, проведено през 2004 г.

Поправка в диетата: Приз възможност винаги яжте грозде (най-добре червено) или пийте сок от него. Плодът все пак е по-полезен, защото съдържа повече фибри и по-малко захар.

9. Ябълки

Фразата, че една ябълка на ден държи докторът далеч, не е празни думи. Това действие на ябълките се дължи основно на куерцетина - флавоноид, който освен в тях, се съдържа в големи количества и в лука и чая.

Поправка в диетата: Сложете резени ябълка в пилешката салата или си направете десерт - печени ябълки с малко канела (но без захар).

10. Броколи

Те съдържат ред антиоксиданти и други противовъзпалителни вещества: бета-каротин, витамин С, фолиева киселина и т.н. Те...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.