zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 храни, които се борят с възпаленията



10 храни, които се борят с възпаленията

Наистина има храни, които успяват да се борят с огнищата на възпаления в организма ни.

здраве.bg

... ще се борят с възпалението, заложете на плодовете и зеленчуците от всички видове и цветове.

И започнете още от закуската. Ако чакате чак до вечеря, за да изядете препоръчителните 5-9 порции (приблизително по половин купичка всяка), ще ви се наложи да седите на масата доста време. За да поемете по правилния път, консумирайте повече храни в техния естествен вид (т.е. без термична обработка и по възможност отгледани по естествен начин), по-малко обработени и пържени храни, по-малко от тези, които са пълни с масло.

И спокойно използвайте за ястията си изброените по-долу храни:

1. Олио от рапица

Ядем прекалено малко омега-3 и прекалено много омега-6 мастни киселини - заради царевичното и соевото масло в маргарина, сладкишите, крекерите и обработените храни. Това уврежда баланса на съставките, включени във възпалението. Мастните киселини се конкурират в тялото за ензимите – омега-3 мастните киселини носят противовъзпалителни съставки, омега-6 мастните киселини предизвикват възпаление.

Поправка в диетата: Ограничете преработените храни. Овкусете салатата си и направете сос за ястието си с богатото на омега-3 олио от рапица. Консумирайте и други растителни източници на омега-3 мастни киселини - например орехи и ленено семе.

2. Месо от животни, живели в естествена среда

Звучи трудно постижимо и наистина е така, но все пак...

Хората се намират на върха на хранителната пирамида и това, с което се храни нашата храна, логично оказва влияние и на нас самите.

Днес повечето животни се отглеждат в изкуствено създадена среда и се хранят с висококалорични царевица и жито – богати на омега-6 мазнини – за да се угоят по-бързо. А месото, особено от по-слабия едър добитък, расъл в естествена среда, съдържа по-високо количество жизненоважни хранителни съставки – витамин Е и омега-3 мастни киселини. Изследвания показват, че тези елементи в изкуствено гледаните животни са с около 40% по-малко.

Поправка в диетата: Такова месо със сигурност ще...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.