zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 храни, които се борят с възпаленията



10 храни, които се борят с възпаленията

Наистина има храни, които успяват да се борят с огнищата на възпаления в организма ни.

здраве.bg

Различните възпаления в тялото ни често съществуват без дори да подозираме, т.е. без ясно изразени симптоми. И което е по-лошо: такова неконтролируемо възпаление може да доведе дори до сърдечни заболявания, рак, диабет и други сериозни хронични проблеми.

Доказано е, че ако възпалението все още не е достигнало размери, в които приемът на медикаменти е наложителен, няколко промени в режима на хранене могат да помогнат да бъде спрян процеса. Предлагаме ви списък с 10 храни, които според редица изследвания имат противовъзпалителен ефект.

Слабото хронично възпаление най-често се намира под повърхността на кожата и не може да бъде видяно или усетено. То е резултатът от преуморяването на имунната система, увреждащо здравите тъкани и водещо до хронично възпаление. Растящото възпаление може да предизвика редица хронични заболявания, да изостри астмата, акнето, да доведе до напълняване, а в най-малкия случай – да влоши трайно настроението ни.

Типичната английска диета, богата на обработени и рафинирани храни, такива с добавени захариди и животински мазнини и бедна откъм плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и омега-3 мастни киселини, подхранва възпаленията. За разлика от това, хората в Гърция, Италия и Франция имат по-добри хранителни навици и страдат по-рядко от хронични заболявания. В тези средиземноморски страни сладките храни, яйцата и говеждото месо не се консумират толкова често. Режимът на хранене там може да бъде наречен естествено противовъзпалителен и включва нискомаслени и обезмаслени млечни продукти, зехтин, картофи, ядки, птиче месо, бобови растения, маслини и вино.

Какво значи това за нас? Да се храним като французите, италианците и гърците – с много плодове, зеленчуци, зелени салати и риба – и да пием в умерени количества червено вино (до 1 чаша на ден за жените и до 2 за мъжете). Но марулите и зеленият боб няма да се справят сами. За да получите широко разнообразие от съставки, включително фибри, антиоксиданти и други елементи, които...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.