zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои кремове срещу бръчки увеличават риска от ракНякои кремове срещу бръчки увеличават риска от рак

Специалистите препоръчват да не се използва козметика с концентрация на ANAs над 10%.

здраве.bg

Почти една трета от сумата, която хората харчат за козметика, представлява разход за кремове срещу бръчки. А, оказва се, именно те в нередки случаи повишават риска от онкологични заболявания, съобщава британският вестник Daily Telegraph.

“Подмладяващите козметични средства избавят кожата не само от признаците на възрастта - бръчките, но и от най-тънкия горен слой от клетките от епидермиса. В резултат кожата остава без защита пред активните фактори на средата, каквито са слънчевата светлина и токсините във въздуха”, се казва в статията.

Алфахидрокиселините (ANAs) са потенциално опасни ингредиенти, широко използвани за постигане на основния ефект на кремовете, е мнението на експерти, цитирани от британския вестник. В повечето страни оборотът на козметични средства, съдържащи ANAs не е регламентиран, като само в САЩ е установен контрол върху тях. Именно от изследвания, проведени там, са и първите резултати, според които много най-вече от скъпите лифтинг-кремове са потенциално канцерогенни.

„Много жени, а също и мъже, втриват в кожата си килограми подобни средства, наивно вярвайки, че това засилва позитивния ефект, без да се нанася никаква вреда”, смята д-р Сам Епстейн, председател на Асоциацията по профилактика на раковите заболявания в САЩ.

Опирайки се на тези данни, американската агенция за храните и лекаствата (FDA) вече е задължила производителите на лифтинг-козметика да информират потребителите с надписи върху опаковките, че нейното приложение води до изтъняване на кожата и увеличаване на риска от отоци, сериозни изгаряния и съпровождаща тези състояния болка.

“Обработена с такъв крем кожа, попадайки под слънчевите лъчи, е лишена от част от защитните си свойства и рискът от плоскоклетъчен рак или меланома значително нараства”, твърди д-р Епстейн. Дерматолозите в САЩ вече настоятелно препоръчват на своите пациенти да се въздържат от използването на средства, в които концентрацията на ANAs превишава 10%.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.