zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да излекуваме цистита



За да излекуваме цистита

Пазете се от настинки и не позволявайте цистита да хронифицира.

здраве.bg

Мъжете практически не познават цистита, но всяка втора жена прекрасно знае какво е. Причината за женската уязвимост към цистит се дължи на анатомични особености - пикочният канал е много къс - само няколко сантиметра, докато при мъжете е цели 25 см. Именно това способства за проникването на инфекция в лигавицата на пикочния мехур. И... постоянно нещо „долу” дърпа, бегом в тоалетната на всеки 15-20 минути, а облекчение няма...

Неудобството на цистита е, че като заболяване то е на границата на две области - урологията и гинекологията. Само по себе си възпалението на пикочния канал е урологичен проблем. Но причината за повечето прояви на цистит е гинекологична – нарушения във вагиналната микрофлора.

Циститът често се провокира от възпалителните заболявания на вътрешните полови органи, които са непосредствено разположени до пикочния мехур и уретрата. Понякога болестта се явява със започването на сексуалния живот, когато в половите пътища попада инфекция. Освен това по време на менструация и бременност възникват благоприятни условия за развитието на инфекция. Най-силно застрашени от цистит са жените на 25-30 години и тези над 55.

Правилният подход в лечението е жената да посети двама лекари – гинеколог и уролог. Но на практика с този проблем по-често се занимават гинеколозите. Ако искат да избегнат възможните усложнения, пациентките задължително трябва да потърсят помощ от лекар. Най-честото усложнение е пиелонефритът, когато инфекцията от пикочния мехур премине в бъбреците. При всяка атака на пиелонефрита се понижават функциите на бъбреците. Друго възможно усложнение е интерстициалният цистит, когато уринирането може да достигне до 100-150 пъти в денонощието. Той се развива при особен строеж на стените на пикочния мехур и практически не са поддава на терапия.

Сравнително отскоро е известно, че циститът е свързан с:

- хормоналния фон - По време на менопаузата рискът от цистит силно нараства. Освен това с възрастта при жените постепенно се...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.