zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 странни реакции на човешкото тяло



13 странни реакции на човешкото тяло

Всъщност всяка от тези чудатости на физиката ни си има обяснение.

здраве.bg

... на лещата. През нощта, когато зеницата се разширява значително, за да позволи на максимално количество светлина да навлезе, окото използва по-голям откос от лещата, за да вижда. С увеличаването на разстоянието от лещата, намалява прецизността на оптиката. И като се отделят от центъра, лъчите светлина не се фокусират в центъра на окото. Виждате кръгове, защото лещата е кръгла. Почти всички хора виждат тези кръгове и ако винаги сте ги виждали, вероятно всичко е напълно наред. Но ореолът около светлината може да бъде в следствие и на замъгленост на лещата, което е знак за катаракта. Затова, ако ореолът около светлините е нещо ново, посетете лекаря си за назначаване на съответните изследвания.

11. От полза ли са широките глезени?

Може би. Изследователите не са проучили достатъчно значимостта на формата на глезена, но някои проучвания относно разпределението на мазнините все пак ни дават някакъв отговор. Глезените, които са се “поизгубили” с годините и сякаш са се слели с прасеца, може би наистина подобряват здравето ни. Стига да не сте сериозно напълнели.

Мазнините, натрупани в и около органите, се отразяват на метаболизма ни и имат отношение към заболявания като диабета от тип 2. Мазнините в краката са най-слабо свързани с тях. Например, установено е, че жените след менопаузата, които имат относително високо ниво на мазнини по краката (противоположно на коремните мазнини) са с по-малък риск от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет тип 2, защото този тип натрупване на мазнини изтегля триглицеридите от кръвния поток, където те представляват рисков фактор, и ги влага в мазнините в краката и глезените. Премахването на мастните клетки от долната част на тялото чрез липосукция не е препоръчително - тези, които го направят, може да започнат да натрупват тегло под формата на мастни клетки в по-опасната коремна зона.

12. Помагат ли дъвките и кашкавалът на зъбите?

При всяко хранене бактериите в устата влизат в химични реакции с храната...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.