zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 странни реакции на човешкото тяло



13 странни реакции на човешкото тяло

Всъщност всяка от тези чудатости на физиката ни си има обяснение.

здраве.bg

... срещаната става в човешкото тяло е диартродиалната – ставите на пръстите и рамената са примери за такива – в която две кости се свързват в капсула. В нея има смазка, наречена синовиална течност, която съдържа разтворени газове. Когато разтегнете ставата, всъщност я сгъстявате, както и течността в нея, като по този начин насилвате тези богати на нитроген газове да се освободят от синовиалния разтвор. Освобождаването на “въздух” през ставната капсула е това, което чувате като пукане. Щом газът се освободи, ставата става малко по-гъвкава, позволявайки ви да се разтегнете малко повече в поза от йогата, например.

Но вероятно сте забелязали, че не можете веднага да изпукате отново същата става. Това е така, защото газовете, освободени от пукането, трябва първо да се абсорбират обратно от течността. Този процес отнема 15 до 30 минути. Ако по навик пукате ставите на пръстите си, за да освободите напрежението, опитайте се да се концентрирате върху дишането си за 30 секунди. Пукането на пръстите няма да доведе до артрит, но ще понижи силата на стискане.

4. Какво причинява настръхването?

Настръхването (научно наречено пилоерекция) се случва, когато ви е студено или се страхувате. В основата на всяко косъмче по тялото се съкращава мъничък мускул. Тази реакция е била много полезна в зората на еволюцията, когато хората все още са имали естествено “кожено палто”. Настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ слой въздух между космите. Самото настръхване е изглеждало заплашително за хищниците или враговете (представете си котка, срещнала куче). Еволюцията е освободила човека от козината му и сега настръхването няма това значение, но ако се чувствате неудобно от такава реакция, обличайте се топло и избирайте спокойна обкръжаваща среда.

5. Какво кара клепача да трепва?

Това досадно, често срещано състояние е известно в медицината като миокимия на клепача. Не се знае много за нея, но тя най-често възниква в долния, а не в горния клепач, макар...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.