zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?



10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?

здраве.bg

Сънят е толкова важен за здравето, колкото са правилното хранене и правенето на упражнения. Той помага да се възстановите, да се презаредите с енергия и да ободрите тялото и ума си.

Спете по 8 часа на нощ, пийте мляко преди лягане, за да заспите по-бързо и т.н. Възможно ли е съветите, които чуваме вече толкова години, да са грешни? Разграничете фактите от измислицата в следващите 10 често срещани мита за съня.

Открийте колко сън наистина ви трябва и дали чаша уиски или таблетката ще ви помогнат да “отлетите по-бързо към Страната на сънищата”:

1. Всеки се нуждае от поне 8 часа сън на нощ

Грешно! Осем не е някакво вълшебно число. Някои се чувстват най-добре, когато спят само 7 часа, други се нуждаят от повече време. Всъщност изследванията дори показват, че хората, които спят по 7 часа, може би ще живеят по-дълго от тези, които спят по 8 и повече часа. Прекалено многото сън пък се свързва със състояния като затлъстяване и диабет.

Ако спите по 12 или повече часа на ден, може да става дума за някакъв проблем. Затова най-добре говорете с лекар. Може да имате депресия или синдром на хроничната умора. По статистика съвременният човек спи средно по 6 и половина часа на вечер, т.е. живее с хроничен дефицит на сън.

Как да разберете дали спите достатъчно? Раздразнителни ли сте през деня? Чувствате ли тъга? Имате ли внезапни смени на настроението? Проблем с концентрирането? Всичко това са все знаци за недоспиване.

2. Повече жени отколкото мъже страдат от безсъние

Истина! Два пъти повече жени отколкото мъже страдат от безсъние, според скорошна статистика. Защо? Виновни са животът и женското тяло.

Менструалният цикъл, менопаузата, хормоните, възрастта, стресът, работата, здравето, настроението, децата в семейството, дори самотата смущават съня. Изследванията показват, че жените със стабилен брак спят по-добре от необвързаните, а сънят се изплъзва най-много на тези, които скоро са загубили родител.

Както всяка млада майка знае, раждането...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.