zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?



10 твърдения за проблемите със съня: истина или не?

здраве.bg

... на дете също води до недостиг на сън. Изследванията доказват, че постнаталната (следродилната) депресия може допълнително да влоши вече разстроения сън.

3. Една чаша концентрат ще осигури добър сън

Грешно! Оставете чашата! Питието първо ще ви накара да се почувствате сънливи и спокойни, но по-късно нещата ще се обърнат и то ще увеличи броя на събужданията през нощта. Алкохолът може да усили хъркането и да доведе и усложни апнеата по време на сън.

Никога не пийте алкохол, ако взимате сънотворно. Ако го приемете след няколко чаши вино например, това може да доведе до временна загуба на съзнание, на паметта и неуравновесено поведение. По този начин тласкате нервната си система едновременно в различни посоки.

4. Сънотворните могат да доведат до зависимост

Истина! Лекарствата за сън (особено новите небензодиазепинови приспивателни) са безопасни за няколко дни, помагат в ситуации, които разстройват съня (загуба на работата или раздяла с любимия например), и прекъсват серията безсънни нощи. Но не ги приемайте по-дълго от месец - хората стават психически зависими от тях, а при по-високи дози – и физически зависими. Доста от този вид медикаменти имат и странични ефекти като сънливост през деня, загуба на памет и пречат на шофирането.

Създаването на добри навици за сън е много по-ефективен вариант за лечение на безсънието, но утвърждаването им изисква повече усилия отколкото приемането на сънотворно. Специалистите препоръчват когнитивно-поведенческа терапия, за да се научите как да се отпускате и да заспивате.

5. Желането за дрямка означава, че сте болни или лениви

Грешно! Много хора се чувстват отпуснати в средата на следобеда, но не винете за това двойния чийзбургер, който сте изяли на обяд. Случва се, защото ни е вродено да подрямваме и отпочиваме по това време.

Освен това дрямката през деня (от порядъка на 45 мин.) подобрява настроението и паметта. Ако сте спали лошо предната вечер, краткият следобеден сън ще ви помогне да...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.