zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-добрите натурални средства срещу грип и настинка



Най-добрите натурални средства срещу грип и настинка

Омега-3 киселините подпомагат имунната система и по този начин намаляват риска от грип и настинки.

здраве.bg

... на вирусните заболявания (каквито в крайна сметка са и грипът и настинките) са все още противоречиви. Според някои, 30 мг, взети в началото на настинката, ще я съкратят с половин-един ден. Приеман превантивно той доказано има положително въздействие върху функционирането на имунната система и повечето специалисти са склонни да приемат, че чрез това си опосредствено действие той наистина намалява продължителността на настинката или грипа.

Но не прекалявайте с приема. Дори слаб недостиг на цинка, който е необходим за произвеждането на белите кръвни телца, може да повиши риска от заразяване, но пък повече от 50 мг на ден могат да потиснат имунната система и да блокират абсорбцията на другите важни минерали.

7. Витамин С – преувеличено значение за непосредствената му полза: ефективен е само превантивно

Със сигурност не вреди да ядем много храни, богати на витамин С (като например червени чушки и цитрусови плодове). Но, ако разчитате само на този витамин да ви предпази от вирусна инфекция, това няма да помогне. Обобщените резултати от редицата провеждани изследвания не дават ясно доказателство, аскорбиновата киселина предотвратява заболяването от настинка или грип. Тя обаче има отношение към доброто функциониране на имунната система (особено в комбинация с други витамини и елементи – например цинк, селен, ехинацея).

Въпреки че предозиране на витамин С в тялото се получава много трудно (излишното количество обикновено се изхвърля), изследвания показват, че приемът на свръхколичества (над 2-3 грама дневно) може да доведе до камъни в бъбреците, стомашно разстройство и дори вътрешно кървене (най-вече при децата).(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.