zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Козметиката: какво етикетите не казват



Козметиката: какво етикетите не казват

Някои от активните съставки в козметиката могат да се окажат нож с две остриета.

здраве.bg

... количество може да навреди особено на сухата кожа, тъй като изтегля влагата от дълбоките й слоеве. Затова, ако имате проблем с влажността на кожата, внимателно подбирайте колко глицерин се съдържа в козметиката, която купувате. И най-добре забравете напълно за глицериновия сапун, така популярен някога! Използвайте гел или течен сапун – това е много по-приятно и полезно за кожата.

Натуралните растителни екстракти носят риск от алергии

Това важи най-вече за хората, които вече са показали склонност към алергични реакции. Например, ако получавате зачервяване на кожата и парене, когато берете лайка, бъдете много внимателни и към нейния екстракт. И избягвайте шампоаните и кремовете с лайка.

При появата на каквато и да е алергична реакция, веднага търсете лекарска помощ.

Ретиноидите имат някои противопоказания

Ретиноидите са производни на витамин А. Те са една от най-ефективните козметични съставки, не само защото витамин А е един от основните антиоксиданти, но и защото отлично се справя с акнето. За да постигнете обаче този ефект е необходимо постоянство - кремът с ретинол трябва да се ползва редовно поне година!

Ретинолът има и някои доста ясно изразени странични ефекти и противопоказания. Той не бива да се прилага по време на бременност, при едновременно приемане на лекарства (основно съдържащи тетрациклин, както и тиазиди), при свръхчувствителна кожа, наличие на рани и механични увреждания. Най-често наблюдаваните странични ефекти са сухота и лющене, сърбеж и раздразнение.

Дерматолозите са на мнение, че е най-добре напълно да се откажем от ретинола през лятото или поне да ограничим силно неговата употреба, защото той повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи и с това увеличава риска от меланома (рак на кожата).

Гликоловите киселини могат да доведат до червени петна

Тези киселини често се използват в салоните за красота, особено при т.нар. кислороден пилинг, който е наистина безболезнен и дава добър ефект....

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.