zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 причини да правите упражнения, дори ако сте слаби



10 причини да правите упражнения, дори ако сте слаби

3 ноември 2009, здраве.bg

Когато си мислят за физически упражнения, повечето хора ги свързват с отслабване и премахване на провисналите части по тялото си. Но свалянето на килограмите не е единствената причина да поспортувате. Редовните упражнения се отразяват добре на цялото тяло – и физически и емоционално. Предлагаме ви 10 довода в полза на това да правите упражнения, без значение колко тежите.

1. Отслабването е дълъг процес

Ако спортувате единствено за да отслабнете, може лесно да изгубите преценка за крайната си цел. Тя е твърде далеч във времето и много преди това ще решите, че сте стигнали до задънена улица заради липсата на видими резултати.

Свалянето на тегло наистина отнема дълго време. Това може да ви обезкуражи от системните физически упражнения, ако отслабването е единствената ви цел. Вместо да се фокусирате единствено върху излишните килограми, полезно е да спортувате, защото:

2. Упражненията са полезни за сърцето

Аеробиката повишава силата на изпомпване на сърцето, което доставя повече наситена с кислород и хранителни вещества кръв в цялото тяло. Това подобрява и циркулацията и кръвния поток и помага да се понижи кръвното налягане, като се повиши сърдечният ритъм.

Полезни упражнения са например ходенето, джогингът, бягането, карането на колело, плуването. Редувайте няколко от тях, за да не се отегчите, и сърцето ви ще функционира леко и ефективно.

3. Упражненията понижават стреса и безпокойството

На всички ни се налага да се справяме със стреса. Но, ако се отървете от него по конструктивен начин, ще избегнете негативната верижна реакция в цялото тяло още преди да е започнала.

Тренировките във фитнеса, на баскетболното игрище, просто разходката или джогингът ще ви помогнат да намалите стреса. Физическите натоварвания премахват натрупаното напрежение и дават на тялото енергията, от която се нуждае, за да се пребори със стреса.

4. Упражненията повишават плътността на костите

Млякото и богатите на калций храни не са единственото...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.