zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни: 12 полезни за здравето комбинации



Храни: 12 полезни за здравето комбинации

Лимонът, добавен към чай, увеличава количеството антиоксиданти, усвоявани от тялото.

здраве.bg

... и омега-3 мастните киселини в ядките помагат да се регулират нивата на инсулина и кръвното налягане и намаляват риска от възпаления.

Здравословно похапване: Ако ядете по 5 ореха, 5 лешника и 5 бадема на ден, това ще утоли глада ви през късния следобед. Поръсете миксът върху нещо типично за средиземноморската диета - кисело мляко, овесена каша или малка салата.

9. Премахнете пъпките: ретиноид + бензоилпероксид

Когато в рамките на проучване били комбинирани адапален (ретиноид, намаляващ възпаленията) с бензоилпероксид (който убива бактериите, предизвикващи акне), участниците подобрили състоянието на кожата си средно с 50% за 12 седмици – около 15% повече отколкото с която и да е от съставките по отделно. Тази нова комбинирана терапия е показала ефективност в три от всеки четири случая на акне.

Правилният режим: Попитайте лекаря си за наличните на пазара възможности да съчетаете действието на двете съставки. Препоръчва се вечер преди лягане да почиствате кожата си, след 20 минути да нанесете гела и след това овлажняващ крем. Възможно е кожата леко на изсъхне в началото, но тези дразнения следва да изчезнат до 2 седмици.

10. Преборете се с умората: яйца + портокалов сок

Ако не ядете много месо, може да почувствате обща слабост - защото не приемате достатъчно желязо. Обяснението: Тялото лесно абсорбира желязото от месото, но само 2 до 20% от желязото, което се съдържа в зеленчуците, варивата и яйцата достига до кръвта. Един ефективен помощник ще е витамин С. Той прави желязото до 6 пъти по-разтворимо, което значи, че тялото може да го усвои почти на 100% и да не чувства умората, която в случая е показателна за опасност от анемия.

Увеличете витамин С в закуската: Изяжте сутрешния си омлет заедно с чаша богат на витамина портокалов сок. Или комбинирайте изобилното на желязо тофу с богатите на витамин С броколи в салатата си. Сведете готвенето до минимум (или поне на ниска температура) - витамин С лесно се разрушава...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.