zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни: 12 полезни за здравето комбинацииХрани: 12 полезни за здравето комбинации

Лимонът, добавен към чай, увеличава количеството антиоксиданти, усвоявани от тялото.

здраве.bg

... от светлина, горещина и въздух!

11. Укрепете паметта си: куркума + черен пипер

Куркумата е известна с противораковите си свойства, но последните проучвания свързват нейния състав и с понижен риск от Алцхаймер. Едно от тях е установило, че пациенти с диагноза болест на Алцхаймер, които приемат по 1 г куркума, независимо като добавка или директно в храната, редуцирали натрупването на плака в мозъка. Но куркумата не се усвоява ефективно от човешкия организъм. За това помага смесването й с черен пипер - абсорбирането й се увеличава до 20 пъти!

Подправете яденето си: Куркумата е използвана от векове в индийската традиционна медицина, но за много от нас европейците тя ще се стори силна като подправка. Започнете с половин чаена лъжичка на ден – веднъж щом свикнете с аромата, смесете я с черен пипер и ще получите страхотна комбинация за риба или пилешко ястие.

12. Подсигурете се срещу рака на кожата: кофеин + кардио

Изследване показва, че и кофеинът, и физическите натоварвания намаляват риска от рак. Комбинирани, те представляват ефективна защита срещу кожния рак. Научното обяснение на потенцираната комбинация е, че вероятно кофеинът потиска генетичната реакция имунната ни система да разрушава здрави клетки заедно с раковите. Комбинацията от кофеина и упражненията понижава също и тъканните мазнини, които помагат за разрушаването на клетките.

Разходете се след чаша кафе: Изпийте чаша силно кафе един час преди тренировка. Ако кръвното ви налягане обаче е високо, пропуснете кофеина., независимо че той може да увеличи издръжливостта и да забави умората, помагайки ви да се разхождате или да правите упражнения по-дълго и издръжливо. Ако се разхождате на слънце, не забравяйте и лосиона против изгаряне.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.