zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да оправим настроението си



Как да оправим настроението си

14 лесни начина да придобием настроение, така че да се радваме и на малките неща в живота.

здраве.bg

... Или просто си купете дигитална фоторамка.

2. Хапвайте ядки

За ободряваща късна закуска скътайте пакетче орехи в чекмеджето на бюрото си. Или добавете малко сьомга в салатата на обяд. И двете съдържат много омега-3 мастни киселини, които правят хората по-слабо предразположени към депресия и по-сговорчиви. Направена във Великобритания анкета показва, че при високи нива в кръвта на омега-3 мастни киселини (надежден показател за измерване на изразходваната енергия) устойчивостта ни към стреса и работоспособността ни са с до 50% по-високи.

3. Вдишвайте успокояващи аромати

Сложете у дома, а защо не и в офиса ароматни свещи или пръчици - за релаксация и успокояване, докато гоните поредния краен срок. Наблюденията показват, че ароматите на портокал и лавандула покачват настроението и намаляват тревожността. Работа ще свършат и няколко капки етерично масло върху обикновена свещ или пък спрей.

4. Пуснете слънчевата светлина вътре

Нека слънчевите лъчи влязат в стаята ви веднага щом се събудите – ефектът ще почувствате за секунди – тялото бързо се освобождава от сънливостта и сте готови за работа. Любопитно изследване, проведено от австрийски учени показва, че ако се събуждате така, ще сте в по-добро настроение през целия ден, а и ще заспите вечерта по-лесно. Ако сутрин имате повече време, пробвайте да закусите близо до прозореца, през който влиза светлината. А комбинирането на физически упражнения с излагане на сутрешната светлина може да увеличи благотворния й ефект върху настроението, съня и вниманието.

5. Разходете се

Ако работите в офис без прозорци или просто в тъмно помещение, задължително намерете начин да излизате на слънце няколко пъти през деня. Това ще намали проблемите със съня и лошото настроение. Доказано е, че светлината прави човек по-продуктивен и повишава вниманието ни.

Ако разполагате с повече време, по-дълга серия упражнения също може да ви накара да се усмихнете. Много хора избягват да тренират, когато...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.