zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очила или лещи: как да изберемОчила или лещи: как да изберем

здраве.bg

Предимствата на контактните лещи пред очилата поне на пръв поглед изглеждат очевидни: те не “загрозяват” лицето, не променят вида, не ограничават страничното зрение, не се запотяват. Но все пак преди да направите избора си в тяхна полза, добре е да обмислите всичко и да се консултирате с очен лекар.

Защото в същото време и най-миниатюрната прашинка, попаднала под лещата, може да предизвика значителен дискомфорт: налага се лещата да се свали, промие и постави отново. Освен това лещите докосват непосредствено роговицата и могат да раздразнят окото.

За да не бъдат увредени очите, трябва да се спазват няколко основни правила.

Първо, трябва да избирате лещи само след консултация с офталмолог и след внимателен медицински преглед на очите. При някои заболявания е противопоказно да се носят лещи (например кератит).

Преди да поставите лещите, внимателно прочетете инструкциите или потърсете съдействие от специалист. На първо място трябва да се научите да ги поставяте и сваляте. Това понякога изисква доста усилия. След това най-вероятно ви предстои продължителен период за свикване с лещите. Затова се заредете с търпение и бъдете готови за проблеми като сълзене и болки в очите през първите няколко дни.

Лещите не трябва да се носят по-дълго от посочения върху тях срок на годност. Те задължително трябва да се свалят преди сън - в противен случай могат да предизвикат врастване на съдовете в роговицата, нарушение в нейното хранене и други по-сериозни проблеми (в това число и пълно изгубване на зрението).

Свалените лещи трябва редовно да се дезинфекцират и да се съхраняват в специален разтвор. Лещите не са в състояние напълно да заменят очилата, поне не във всички ситуации – например те не са препоръчителни при настинка и доста други заболявания.

Ако носите лещи, трябва редовно да правите преглед при офталмолог. Лещите трябва периодично да се сменят. Ако започнете да усещате дискомфорт в очите, това означава, че е време да си купите нови.

Наскоро проведено...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.