zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата: нискомаслена или нискокалорична?



Диетата: нискомаслена или нискокалорична?

Нискомаслените диети не изискват ограничения в броя калории за деня.

Коя е по-ефективна, щом целта е да се свалят килограми.

здраве.bg

Сред безброя диети, придобили повече или по-малко популярност в последните години, две от основните големи групи са тези с преобладаване на нискомаслените и нискокалоричните храни. Привържениците и противниците на всяка от тях сякаш се надпреварват да изтъкват предимства и недостатъци, създавайки допълнителен хаос сред хората, желаещи да свалят някой килограм или заели се сериозно да се преборят със затлъстяването.

Нискокалоричната диета

Ако хората, които не се тревожат за теглото си, се нуждаят дневно от 2500 калории, тези, които спазват ограничаваща диета, следва да се опитат да приемат не повече от 1500-1800 калории. Някои от по-амбициозните дори пренебрегват препоръките на диетолозите и се подлагат на още по-голямо изпитание - максимум 1000 калории.

Плюсове: Ако имате силна воля, за 3 месеца може наистина да отслабнете с 6-10 кг. Промяната без съмнение ще се забележи и с просто око, но възниква въпросът: А по-нататък?

Минуси: Статистиката сочи, че след около година повечето от хората, спазващи нискокалорични диети, възстановяват теглото си и дори го превишават. А други, дори намалили храната до минимум, не отслабват изобщо въпреки всички усилия

1. Калориите се изчисляват трудно. Известно е например, че в 100 грама ябълки има 56 калории, в 1 яйце – 100. Но някои ябълки са по-сладки от други, а и размерът им е различен. А колко мазнина има в палачинката почти никой не може да прецени с точност? Грешките в преброяването на калориите достигат до 20%.

2. Механичното пресмятане на калориите е напълно безполезно. Въглехидратите се изразходват веднага, само малка част от тях се запазва в черния дроб и мускулите. Белтъчините дават усещане за бързо засищане, но също няма къде да се съхраняват. Докато с мазнините всичко стои по друг начин – изразходва се само малка част от тях, а останалото се натрупва. Затова, при този тип диета, за да се задоволи глада, организмът се нуждае от доста храна.

3. Недостигът на калории забавя метаболизма....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.