zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прохладната температура в спалнята подобрява качеството на съняПрохладната температура в спалнята подобрява качеството на съня

здраве.bg

Върху съня на човек влияят много фактори – например равномерното разпределение на деня, благоприятната околна среда, правилното хранене. На някои помага да заспят чаша топло мляко, на други – контрастния душ преди лягане.

Но има още едно обстоятелство, което за мнозина е определящо дали ще спят добре или не – правилно избраната температура в стаята. Затова специалистите съветват преди да пробвате сънотворните или обратното – за да се отървете от сънливостта сутрин, променете обстановката в помещението, където спите.

Резултатите от ново изследване показват, че за голяма част от хората оптималната температура за пълноценен сън е доста прохладна – 15020 градуса по Целзий. Това може да бъде обяснено с обстоятелството, че при такава температура в стаята се понижава и температурата на тялото, което от своя страна улеснява заспиването и качествения сън. Ако градусите са твърде много или по-ниски от посочения диапазон, това поражда безпокойство, което често води до безсъние.

Особено важна е правилно подбраната температура при наличие на хронично безсъние. Хората, страдащи от него, по правило са с по-висока температура преди лягане отколкото останалите. Този факт се дължи на стремежа на тялото да възстанови оптималната си температура, а това води до свръхвъзбудимост и не позволява да заспим.

У хората, които не са измъчвани от безсъние, при понижаване на температурата на тялото се наблюдава повишение на температурата на ръцете и краката, тъй като кръвоносните съдове се разширяват и тялото буквално излъчва топлина. Затова на тези, които изпитват безпокойство по време на сън специалистите препоръчват да спят в прохладна стая с електрическа възглавница под краката.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.