zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Упойката при раждане е вредна и за майката и за дететоУпойката при раждане е вредна и за майката и за детето

14 август 2009, здраве.bg

Болката по време на раждане има положително въздействие върху здравето и на родилката и на детето, твърди екип от британски учени от Университета на Нотингам. Според д-р Денис Уолш, ръководител на групата от педиатри, обезболяващите, които се ползват доста често днес при раждане (например епидуралните упойки), нарушават естествения процес на психологическа връзка между майката и новороденото.

Болката по време на раждането помага да се регулира самия процес, като се определи точния момент на излизане на плода, а в същото време укрепва връзката на майката с нейното дете и я подготвя за отговорностите, които я очакват, твърди д-р Уолш.

Според статистиката за последните 20 г. прилагането на епидурална упойка е нараснало над 2 пъти. В много случаи тя се прилага по искане на родилката, а не по необходимост, което по мнение на британските педиатри увеличава медицинските рискове по време на раждането, защото нерядко налага използването на хормонални препарати (за регулиране на процеса) и инструменти (за изваждане на детето).

Дългосрочните последствия от използването на обезболяващи при раждане все още са слабо изследвани, което е още една причина за негативното отношение на много специалисти. Някои от тях са далеч по-склонни да препоръчват за контролиране и намаляване на болката алтернативни методи като йога, масаж, хипноза и родилните басейни, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.