zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кой наистина има нужда от спортни добавки



Кой наистина има нужда от спортни добавки

24 юни 2009, здраве.bg

Едни мечтаят за красив мускулест релеф, други - просто за стройна фигура. И в двата случая ще помогнат спортните хранителни добавки, но имаме ли всъщност нужда от тях!? И ако да, дали всички...

По време на интензивните тренировки тялото ни изразходва като гориво въглехидратите и достъпните белтъчини и едва накрая стига до мазнините.

Ако искате да стане обратното, можете да си възползвате от различните варианти за спортно хранене. Неговата основна задача е да запази белтъчините за сметка на мазнините.

Протеинът (белтъчина, състояща са само от остатъците на аминокиселините), самите аминокиселини и креатинът от капсули се усвояват 3-4 пъти по-бързо от животинските белтъчини, а те дават два пъти повече енергия.

Другите съставки на специалното спортно хранене помагат за други важни цели:
• Кислородът, витамините С и Е, карнитинът намаляват производството на кортизол – хормона на стреса, който се образува в организма по време на тренировката.
• Лизинът и витамините от група В подобряват мускулния тонус. L-карнитинът и лецитинът спомагат за отслабването – първият участва в разграждането на мазнините, а вторият засилва обмяната на веществата и удължава действието на карнитина.
• Диметиламиноетанолът е източник на енергия. При попадането му в организма той се преобразува в ацетилхолин – вещество, чийто недостиг предизвиква отпадналост, раздразнителност и намаляване на реакциите.

Спортните добавки се произвеждат в различна форма. Таблетките трябва първо да набъбнат, после да се разтворят в стомаха и да се усвоят. Желатиновите капсули се разтварят по-бързо и съответно по-бързо освобождават действащото вещество. Прахообразните добавки са идеалната форма за веществата, изискващи бързо усвояване, но пък те не са способни да се съхраняват под формата на течност - разтвореният във вода прах трябва да се изпие веднага. Напитките са най-бързия начин за получаване на енергиен “допинг” и след физическо натоврване - те премахват напрежението и възстановяват изгубените...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.