zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кой наистина има нужда от спортни добавкиКой наистина има нужда от спортни добавки

24 юни 2009, здраве.bg

Едни мечтаят за красив мускулест релеф, други - просто за стройна фигура. И в двата случая ще помогнат спортните хранителни добавки, но имаме ли всъщност нужда от тях!? И ако да, дали всички...

По време на интензивните тренировки тялото ни изразходва като гориво въглехидратите и достъпните белтъчини и едва накрая стига до мазнините.

Ако искате да стане обратното, можете да си възползвате от различните варианти за спортно хранене. Неговата основна задача е да запази белтъчините за сметка на мазнините.

Протеинът (белтъчина, състояща са само от остатъците на аминокиселините), самите аминокиселини и креатинът от капсули се усвояват 3-4 пъти по-бързо от животинските белтъчини, а те дават два пъти повече енергия.

Другите съставки на специалното спортно хранене помагат за други важни цели:
• Кислородът, витамините С и Е, карнитинът намаляват производството на кортизол – хормона на стреса, който се образува в организма по време на тренировката.
• Лизинът и витамините от група В подобряват мускулния тонус. L-карнитинът и лецитинът спомагат за отслабването – първият участва в разграждането на мазнините, а вторият засилва обмяната на веществата и удължава действието на карнитина.
• Диметиламиноетанолът е източник на енергия. При попадането му в организма той се преобразува в ацетилхолин – вещество, чийто недостиг предизвиква отпадналост, раздразнителност и намаляване на реакциите.

Спортните добавки се произвеждат в различна форма. Таблетките трябва първо да набъбнат, после да се разтворят в стомаха и да се усвоят. Желатиновите капсули се разтварят по-бързо и съответно по-бързо освобождават действащото вещество. Прахообразните добавки са идеалната форма за веществата, изискващи бързо усвояване, но пък те не са способни да се съхраняват под формата на течност - разтвореният във вода прах трябва да се изпие веднага. Напитките са най-бързия начин за получаване на енергиен “допинг” и след физическо натоврване - те премахват напрежението и възстановяват изгубените...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.