zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чувствителността към слънцето: някои продукти я увеличават



Чувствителността към слънцето: някои продукти я увеличават

5 юни 2009, здраве.bg

Дори да полагате постоянни грижи за кожата си – използвате слънцезащитен крем, почиствате я редовно, хидратирате я всеки ден, има и скрити опасности, които увеличават нейната чувствителност към слънцето.

Добре е да проверите дали медикаментите и кремовете, които ползвате, не са сред тях.

Някои лекарства, отпускани по рецепта, както и различни билки, парфюми, ексфолиращи продукти, дори някои слънцезащитни кремове могат да увеличат чувствителността на кожата към слънцето. Колкото и парадоксално да звучи, някои храни също имат такъв ефект.

И болката при изгарянето е най-малкият проблем - силното слънчево изгаряне или дори продължителното излагане на слънчевите лъчи повишава сериозно риска от рак на кожата. Прекомерната експозиция на слънце също така ускорява процесите на стареене в клетките, причинявайки преждевременната поява на бръчки и кафеви петна по кожата.

Чувствителността към слънцето

Чувствителността на кожата спрямо слънцето, наричана най-често фоточувствителност, е реакция на организма спрямо действието на ултравиолетовите (UV) лъчи. В случай на фототоксична реакция UV-лъчите реагират с някакво вещество на повърхността на кожата и образуват съединение, което пряко я уврежда. Подобни на кожно изгаряне симптоми се появяват в първите минути или до няколко часа след излагането на слънце.

По-рядко срещани са фотоалергичните реакции, които се развиват в резултат на промени в структурата на вещество, нанасено върху кожата, което след промяната причинява имунен отговор от страна на организма. Подутини, обриви и мехури по кожата могат да се появят дори 20 секунди след нейното излагане на слънце, но най-често не по-рано от 24 часа. Възпалението най-често се появява в участъка на експозицията, но може да се разпространи и в съседни области.

Реакцията в тези случаи се проявява строго индивидуално и зависи най-вече от приетото количество рисково вещество, вида му и количеството на UV-лъчите, достигнали до кожата. Логично хората с по-светла кожа...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.