zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да избягаме от лятната депресияДа избягаме от лятната депресия

Хубавото топло време и депресивните състояния се съчетават неочаквано добре.

здраве.bg

Лятото в повечето случаи е сезонът на развлеченията и удоволствието, но това съвсем не е така, ако страдаме от лятна депресия. За съжаление, за част от хората тя е типично биологично състояние, твърдят психиатрите. За други, необичайните стресови ситуации през този сезон ги претоварват психически и така се стига до състояние на потиснатост и хронична умора.

Това, което прави депресията през лятото особенно неприятна, е фактът, че летните месеци са периода, през който човек би трябвало да се чувства добре и да се забавлява. Като че ли всички наоколо изглеждат толкова щастливи под приятните слънчеви лъчи... А вас ви мъчи мисълта защо не можете също да се забавлявате като тях?

За да разберем лятната депресия

Нека се опитаме да систематизираме главните причини, поради които някои се чувстват зле именно през летния сезон.

Сезонно афективно разстройство (САР)

Вероятно сте чували за него – според статистиката засяга около 5% от хората. САР е причина за депресия най-вече когато дните стават все по-къси и студени, но около 10% от хората със САР се чувстват по обратния начин – настъпването на лятото отключва депресивните симптоми. Това особено важи за страните с по-топъл климат, където летните депресии в резултат на САР са по-чести от зимните. Специалистите обясняват факта с температурните промени и увеличаването на влажността в този период от годината.

Специфичните симптоми на лятната депресия често включват:

• липса на апетит,
• проблеми със съня,
• загуба на тегло и
• безпричинна тревожност.

Нередовен летен график

Ако сте страдали от депресия и преди, сигурно знаете, че постоянният дневен режим обикновено е ключът към успешното потискане на симптомите. А рутината не е особено характерна за летния сезон. Напротив - често настъпва хаос в плана за деня, което е доста стресиращо. Ето защо дори така очакваната ваканция може да наруши нормалното протичане на цикъла работа-хранене-сън, а това неминуемо се отразява негативно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.