zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Псевдоалергиите



Псевдоалергиите

Какво може да причини псевдоалергична реакция и как да се справим с нея.

здраве.bg

... проба - ако имате съмнения за някакъв крем, нанесете малко от него върху кожата в областта под раменете и поставете пластир. След две денонощия свалете лепенката и изчакайте 30 минути. Ако на мястото има обрив или зачервяване, по-добре не използвайте повече това средство.

Понякога обривът може да е резултат и от приемането на медикаменти. Ако е незначителен, а препаратите са важни (по-добре е да се посъветвате с алерголог) завършете започнатия курс на лечение, а след това заедно с лекаря потърсете безопасни заместители.

Няма единна проверка за наличието на алергия към лекарствата. За да се определи чувствителността например към някои видове антибиотици, сулфаниламиди и аспирина, често се правят изследвания с кръв от вената. Има и друг по-рядко използван тест: при прегледа устата на пациента се изплаква със специален лекарствен разтвор и се събира слюнка за проба. Но по този начин може да се провери само един препарат дневно.

Повечето лекарства (аналгетици, антибиотици и т.н.) по-често водят до развитието на псевдоалергия, а не на алергия!

Лятото е сезон фотодерматозите. От повишена чувствителност към ултравиолетовите лъчи страда 1 на всеки 100 души. Облекчението настъпва, когато няколко дни не се излиза на слънце.

Причина за тази непоносимост са веществата – фотосенсибилизатори, които встъпват в реакция с ултравиолетовите лъчи и поразяват кожата. Такива вещества се съдържат в много лекарства (фенол, салицилова киселина, някои антибиотици, орални контрацептиви). Те трябва да бъдат избягвани, защото реакцията не може да се предскаже, но може да се избегне.

Най-често за алергията обвиняваме храната. Продуктите с консерванти и стабилизатори (колбаси, консерви, ферментирали сирена, шоколад) също могат да предизвикат псевдоалергични обриви. За разлика от истинската алергия, при псевдоалергията всичко зависи от количеството на изяденото. Истинският астматик например само при мириса на скариди може да получи пристъп на задушаване. При...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.