zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ПсевдоалергиитеПсевдоалергиите

Какво може да причини псевдоалергична реакция и как да се справим с нея.

здраве.bg

Ако след употреба на нов крем, върху лицето ви се появи обрив, не бързайте да се причислявате към хората, които страдат от алергия. Това може да е псевдоалергична реакция.

Псевдоалергията и алергията си приличат по външните си прояви, но не и по своята същност. В алергичните реакции участва имунитетът и лечението е доста сложно. С псевдоалергята нещата са доста по-лесни.

В 99% от случаите на поява на сърбеж или обрив човек не търси лекар. Припомняме си какво см яли за вечеря, купуваме си от аптеката някакъв крем или таблетки срещу алергия и очакваме ефекта. В много случаи кожата наистина се прочиства, но понякога скоро всичко се повтаря. И тогава се налага да потърсим консултация с дерматолог.

Все още обаче е далеч поставянето на окончателната диагноза. Често се налагат консултации и с ендокринолог, гастроентеролог, гинеколог и т.н., като всеки лекар търси своята причина. А този път може значително да се съкрати, ако вторият специалист, към когото се обърнете, е алерголог.

Кръвно изследване на общия имуноглобулин Е може да се окаже достатъчно - ако той е повишен, алергията е истинска. Но ако не е така, най-вероятно става дума за псевдоалергия.

Такъв вид алергия не може да се определи с помощта на обикновените кожни проби (драскотини, върху които се капват алергени) – реакцията се развива бавно и вие трябва да седите с драскотините не по-малко от едно денонощие.

Затова алерголозите често използват специален експресен тест. Веществата, които най-често предизвикват контактен дерматит са ланолин, тиомерсал, никел, хром, полимери, пластмаса, каучук.

Откриването на причинителя е и добра новина – ако избягвате козметика, в която той се съдържа, реакцията ще изчезне. Но докато това стане, лекарят подбира смекчаващи неутрални мехлеми, антихистаминови и противовъзпалителни лекарства, а при по-обширно поражение и крем с хормони. Всички те се приемат по определена схема и ограничено време.

Макар и не толкова надеждна вие можете и сами да си направите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.