zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 навика, които наистина вредят на здравето



6 навика, които наистина вредят на здравето

какво да направим у дома, за да намалим риска от разпространение на инфекции и други болести.

здраве.bg

Домът без съмнение е мястото, където човек търси почивка и спокойствие и прекарва време с близките си хора. Но малцина са запознати с факта, че повече от половината болести (вкл. до 65% от простудните заболявания), пренасяни чрез храната, се причиняват именно в домашна обстановка. Всекидневните дейности, които извършваме вкъщи, оказват много по-голямо влияние върху нашето здравословно състояние, отколкото изглежда на пръв поглед.

Експерти в областта, цитирани от WebMD, се спират на няколко от най-честите извършвани у дома дейности, които могат да повлияят неблагоприятно върху здравето ни.

1. Използването на гъба

Най-мръсното помещение в дома е кухнята. Именно там най-често се “срещаме” с животински продукти от най-разнообразен произход.

Повечето хора чистят масата, на която се хранят, и други повърхности в кухнята с едно доста популярно средство – кухненската гъба. Въпреки че основната й задача е да попива течностите и да почиства други мръсотии, гъбата често пренася фекални бактерии (вкл. E. coli), както и много други патогенни микроби. Тя заедно с четката за почистване на съдове без конкуренция е най-мръсният предмет в нашия дом.

Ироничното в случая е, че колкото повече се опитваме да изчистим кухненските повърхности с гъбата, толкова повече микроби се разнасят.

Лесно и сравнително евтино решение на проблема е накисването на гъбата във вода и белина преди да започнем със забърсването на кухненските повърхности. Освен това, щом веднъж сме използвали гъбата, най-добре е да я изцедим много добре, защото сухата материя е неблагоприятна среда за повечето микроби. Друг добър вариант е поставянето на кухненската гъба (в купичка вода) в микровълновата печка за 2-3 минути.

2. Използването на прахосмукачка

Стандартните домашни прахосмукачки са предназначени да събират и задържат големите частици от пода. Въпреки привидната им ефективност, през порите на прахосмукачкате се процеждат малки частици прах, които свободно попадат във въздуха...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.