zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 навика, които наистина вредят на здравето6 навика, които наистина вредят на здравето

какво да направим у дома, за да намалим риска от разпространение на инфекции и други болести.

здраве.bg

Домът без съмнение е мястото, където човек търси почивка и спокойствие и прекарва време с близките си хора. Но малцина са запознати с факта, че повече от половината болести (вкл. до 65% от простудните заболявания), пренасяни чрез храната, се причиняват именно в домашна обстановка. Всекидневните дейности, които извършваме вкъщи, оказват много по-голямо влияние върху нашето здравословно състояние, отколкото изглежда на пръв поглед.

Експерти в областта, цитирани от WebMD, се спират на няколко от най-честите извършвани у дома дейности, които могат да повлияят неблагоприятно върху здравето ни.

1. Използването на гъба

Най-мръсното помещение в дома е кухнята. Именно там най-често се “срещаме” с животински продукти от най-разнообразен произход.

Повечето хора чистят масата, на която се хранят, и други повърхности в кухнята с едно доста популярно средство – кухненската гъба. Въпреки че основната й задача е да попива течностите и да почиства други мръсотии, гъбата често пренася фекални бактерии (вкл. E. coli), както и много други патогенни микроби. Тя заедно с четката за почистване на съдове без конкуренция е най-мръсният предмет в нашия дом.

Ироничното в случая е, че колкото повече се опитваме да изчистим кухненските повърхности с гъбата, толкова повече микроби се разнасят.

Лесно и сравнително евтино решение на проблема е накисването на гъбата във вода и белина преди да започнем със забърсването на кухненските повърхности. Освен това, щом веднъж сме използвали гъбата, най-добре е да я изцедим много добре, защото сухата материя е неблагоприятна среда за повечето микроби. Друг добър вариант е поставянето на кухненската гъба (в купичка вода) в микровълновата печка за 2-3 минути.

2. Използването на прахосмукачка

Стандартните домашни прахосмукачки са предназначени да събират и задържат големите частици от пода. Въпреки привидната им ефективност, през порите на прахосмукачкате се процеждат малки частици прах, които свободно попадат във въздуха...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.