zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 навика, които наистина вредят на здравето



6 навика, които наистина вредят на здравето

какво да направим у дома, за да намалим риска от разпространение на инфекции и други болести.

здраве.bg

... , който дишаме.

Животинските алергени и домашния прах съдържат най-големи количества вредни вещества (тежки метали, олово, пестициди и други химикали), а именно те се откриват в най-голяма концетрация във въздуха след прахосмучене.

Ето защо всекидневното почистване с прахосмукачка води до замърсяване на домашната атмосфера, която се прочиства (при проветряване!) едва след около няколко часа.

Затова - при избора на прахосмукачка търсете такава с високо ефикасен филтър за частици. За разлика от конвенционалните уреди тези филтри задържат и малките частици и възпрепятстват тяхното разпространение във въздуха, който дишаме.

3. Спането върху възглавница и матрак

Човек отделя средно около 1,5 милиона кожни клетки за час и изхвърля голямо количество течности под формата на пот дори и без да извършва сериозна физическа или умствена активност. Ето защо в нашите възглавници и матраци се акумулира сериозно количество мъртви клетки, които са благоприятна среда за развитието на домашни кърлежи.

Колкото и невероятно да звучи, матраците удвояват своето тегло след 10 години употреба - заради натрупването на човешки косми, телесни секрети, гъбички и техни спори, химикали, прах, домашни кърлежи, части от насекоми и др. След пет години 10% от теглото на възглавницата се състои от прахови кърлежи.

Поради всичко това, леглото, на което спим, може да окаже съществено влияние върху здравето – особено при наличие на астма или алергия.

Специалистите препоръчват да покриваме матраците и възглавниците с непроницаеми покривки, които да се перат всяка седмица в гореща вода (между 55 и 70 градуса).

4. Месото на грил

Месото, приготвено на барбекю, особено ако е препечено, съдържа канцерогенни вещества като полициклични ароматни хидрокарбони (PAHs) и хетероциклични амини (HCAs). Когато мазнините от животинските продукти се поставят на грил, те се възпламеняват и образуват дим, което води до формирането на PAHs. Всъщност PAHs са това, което се съдържа в така...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.