zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Купидон и науката: фактологията на един мит



Купидон и науката: фактологията на един мит

Истинските стрели всъщност са химически формули.

здраве.bg

... , защото те просто не могат да разберат интересите и нуждите на другия”.

Вродената нужда на някой от преживявания не е необходимо да бъде очевидна в началото на връзката, когато любовта сама по себе си е нещо ново и носи собствената си тръпка. От друга страна не е необходимо човек да бъде авантюрист, за да му харесва да прави секс, казва Зукарман.

“Проблемът настъпва, когато сексът стане рутина. В началото може да има голямо привличане между търсача на силни усещания и спокойния човек. Чак по-късно те си дават сметка колко фундаментално различни са.”
Разбира се, в системата може да се постигне някакъв баланс. “Домошарят” може да се научи да прави неща, които по принцип не би избрал.

Авантюристът, от своя страна, може да промени нуждите си от развлечения. Но дори и да постигнат съгласие относно това, как ще прекарват времето си заедно и какво ще правят през ваканциите, темпото винаги ще остане незадоволително за един от двамата: дейностите, които биха предпочели, хората, които харесват, интересите им при общуването като цяло – точката на баланса между рутината и спонтанността, между стабилността и разнообразието – е намерена, за да остане различна и да “набие клин” в отношенията.

Зукерман открива, че нивото на допамин у авантюристите е ниско и реагира силно на стимулация. Той смята, че търсачите на силни усещания са с ниско ниво на допамин, защото имат ниско ниво на моноамин-оксидазни ензими, които регулират допамина и други невротрансмитери. Нивата на серотонин са също ниски при авантюристите, а ниското ниво на серотонин се асоциира с импулсивно поведение. Така излиза, че комбинацията от тенденции в поведението е породена от баланса между серотонина и допамина в мозъка. Оттук Зукерман прави извод за биологичното значение на химичните вещества за успеха на една връзка.

“Мирише” ли любовта?

Ароматни свещи, парфюмирани писма, червени уханни рози – толкова много от любовта минава през носа. Това показва, че един от най-неуловимите, но важни сили...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.