zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Купидон и науката: фактологията на един мит



Купидон и науката: фактологията на един мит

Истинските стрели всъщност са химически формули.

здраве.bg

За да разберат мистерията, капризите и силата на романтичната любов, древните се молели на Купидон-безсмъртният пакостник, в чийто плен попадали, и пред който ние хората изглеждаме абсолютно безсилни.

Науката обаче дава друга гледна точка. Изследвайки човешката натура, откриваме, че да бъдеш влюбен – от пръв поглед или завинаги – е функция на невидими сили и няма почти нищо „капризно“ в тях. Истинските стрели в колчана на Купидон са всъщност химически вещества, които “заливат” мозъка ни и ни карат да се държим по странен начин.

Уви, истината, че скритата сила на биологията е причина за най-съкровените ни отношения, може да изпрати Купидон на вечно изгнание.

Как да задържим първия трепет

Кой не е чувствал, че е най-щастливия човек на света, голям късметлия и единственото човешко същество, способно да изпитва толкова силна любов? Физическите и емоционални фанфари, които възвестяват пристигането на любовта, е трудно да бъдат забравени – и уви, още по-трудно запазени. Ако романсът върви добре, спиращият сърцето звън на телефона, който някога сте очаквали с трепет, се превръща в обикновено позвъняване; онези скрити погледи с копнеж се превръщат просто в първото и последното лице, което виждате всеки ден.

Трайната любов неизбежно стига до тази фаза: привързаност, която е много по-дълбока, но много по-малко вълнуваща от онова първо безумно влюбване.

И наистина, любовта може най-добре да бъде видяна като биологичен импулс, който включва сласт, романтична любов и привързаност. Тези три стадия са различни като опит, но имат една обща цел: успешно възпроизвеждане на рода. Похотта ни праща на лов за потенциални партньори, романтичната любов стеснява фокуса и енергията ни до само един човек, докато привързаността ни окуражава да останем с този партньор достатъчно дълго, за да отгледаме децата си.

Тези три системи са с перфектна “хореография” на ниво нервнохимични реакции, всяка със съответните хормони - невротрансмитери.
В частност допамин е веществото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.