zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Купидон и науката: фактологията на един митКупидон и науката: фактологията на един мит

Истинските стрели всъщност са химически формули.

здраве.bg

... , което ни позволява да поддържаме романтичната любов уникална, опияняващо различна, дори когато газим в спокойното море на дългосрочната привързаност.

Нивата на допамин и норепинефрин “прииждат”, когато човек се среща с непознатото. В началната фаза на романтичната любов, те пораждат такава възбуда, че ние губим желанието за храна и сън. Французите сравняват това състояние с мълнии и светкавици.

По-малко романтичните англоговорящи го наричат “любовна болест”. Практичните американци приравняват любовта с наркотична пристрастеност. Хелън Фишер, изследовател-антрополог от Ню Джърси казва, че независимо дали мотиваторът е кокаин или девойката от 4-я етаж, високите нива на допамин и норепинефрин “наелектризират” мозъка.

“Романтичната любов е импулс, ненаситен глад, хомеостатична липса на равновесие, която ви подтиква да преследвате определен партньор и да изпитвате емоции като въодушевление и надежда или отчаяние и гняв”, обяснява Фишер.
Влиянието на допамин в края на краищата утихва. Той е последван от “пазителите на любовта” – вазопресин и окситоцин, хормони, които водят до привързаност за дълго време.

Изследователите преполагат, че тези т.нар. “хормони на гушкането”, които се отделят по време на секс, улесняват връзката между партньорите, необходима за отглеждане на децата. Въпреки че ни карат да се чувстваме “топло и уютно”, тези хормони не могат да постигнат онази емоция, характерна за високите нива на допамин. Окситоцинът, на практика, може да потуши нивата на допамин и норепинефрин.

Има обаче начин да върнем тръпката от първите дни. Отделянето на допамин може да бъде предизвикано като се правят нови неща. “Когато правим нещо ново, това покачва нивото на допамин и вероятно намалява прага на способността ни да чувстваме романтичната любов”, казва Фишер.

С други думи, новите и различни преживявания могат да бъдат достатъчно стимулиращи, за да ви накарат да изживеете отново онова, което е било толкова вълнуващо във връзката ви с вашия партньор в началото....

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.